Η Αξονική Τομογραφία πολλαπλών τομών παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία από το υπερηχογράφημα στη διάγνωση της χρόνιας παγκρεατίτιδας.
Η Αξονική Τομογραφία πολλαπλών τομών παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία από το υπερηχογράφημα στη διάγνωση της χρόνιας παγκρεατίτιδας.
Η ευαισθησία στη μελέτη της χρόνιας παγκρεατίτιδας υπολογίζεται σε 60-70% και η ειδικότητα της σε 80-90%.
Η μαγνητική τομογραφία σε συνδυασμό με τη μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP) παρουσιάζει πολλαπλά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων τεχνικών και της ERCP.
Η οξεία παγκρεατίτιδα ανάλογα με τη βαρύτητα των επιπλοκών της διακρίνεται σε :
Οι λίθοι του χοληδόχου πόρου χωρίζονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς λίθοι σχηματίζονται κατευθείαν στο χοληδόχο πόρο και αποτελούνται από χολερυθρινικό ασβέστιο και η παθογένεσή τους εξαρτάται από την παρουσία στάσης και βακτηριακής φλεγμονής στη χολή.
Η χοληδοχολιθίαση αποτελεί στις μέρες μας ένα εύρημα τόσο προεγχειρητικά όσο και διεγχειρητικά.
Στο άρθρο αναλύουμε τις βασικές διαφορές της Ενδοσκοπικής Θεραπείας κύστης Κόκκυγος με Laser
Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος πάντα αποτελούσε ένα ζήτημα αναστολής για τον ασθενή και ειδικά τους θερινούς μήνες. Η έξαρση της νόσου ειδικά σε νέους ανθρώπους λόγω των εξετάσεων για εισαγωγή στα πανεπιστήμια και η καθιστική ζωή για μελέτη, καθώς και η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της έναρξης του καλοκαιριού, είναι ένα γεγονός που θέτει το ζήτημα αν πρέπει η νόσος να αντιμετωπιστεί πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.
Οι υποτροπές της κύστης κόκκυγα μετά απο ανεπιτυχή χειρουργική ή συντηρητική αντιμετώπιση καθώς και οι χρόνιες κύστεις με συρίγγια χρήζουν οριστικής χειρουργικής αντιμετώπισης.
Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά αφορά τη μέθοδο αποκατάστασης της κύστης του κόκκυγα ή αλλιώς τριχοφωλεακού συριγγίου.
Είναι γνωστό οτι το δέρμα που εκτίθεται υπερβολικά στην ηλιακή ακτινοβολία έχει αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Ο χειρότερος καρκίνος είναι το μελάνωμα, με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις. Επικίνδυνοι σπίλοι είναι αυτοί που μεταβάλλονται σε χρώμα, σχήμα ή μέγεθος. Είναι ύποπτοι για κακοήθεια και πρέπει να αφαιρούνται άμεσα.
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα προέρχεται από τα κερατινοποιητικά ή μαλπιγιακά κύτταρα της επιδερμίδας, εμφανίζεται δε συνήθως σε ηλικιωμένους ασθενείς, και πιο συχνά στους άντρες. Έχει πολλά κοινά στοιχεία με το BCC.
Για βιοψία πρέπει να αφαιρούνται μόνο οι μελαχρωστικές αλλοιώσεις με ύποπτα κλινικά χαρακτηριστικά. Αντενδείκνυται η απόξεση και η τμηματική βιοψία σε βλάβες, που μπορεί να εξαιρεθούν και να συγκλεισθούν κατά πρώτο σκοπό.
Πρόκειται για την πιο συχνή κακοήθεια της λευκής φυλής που προέρχεται από κύτταρα της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας και της ρίζας των τριχών.