ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Γενικά θέματα

CA19-9

Αυξάνεται στον καρκίνο των χοληφόρων, του ήπατος, του παγκρέατος και παρατηρείται ελαφριά αύξηση στον καρκίνο του εντέρου και του στομάχου. Μπορεί  να φανεί χρήσιμο στην διαφοροδιάγνωση χολαγγειοκαρκινώματος από κάποια καλοήθη αποφρακτική βλάβη (στην απουσία χολαγγειίτιδας).

CA-125

Αυξάνεται στον καρκίνο του επιθηλίου των ωοθηκών (αύξηση στο 80% των περιπτώσεων και αποτελεί δείκτη αποτελεσματικότητας της θεραπείας) των σαλπίγγων, του ενδομητρίου, του ενδοτραχήλου, του παγκρέατος και του ήπατος.

καρκινικοί δείκτες

Οι καρκινικοί δείκτες είναι μόρια που παράγονται από τα  καρκινικά κύτταρα ή από τον ξενιστή που έχει προσβληθεί από τον όγκο και ανιχνεύονται στο αίμα, στα υγρά του σώματος, στον όγκο ή στους ιστούς του ξενιστή που έχουν προσβληθεί από καρκινικά κύτταρα.

Αντιπηκτική αγωγή και θρομβοπροφύλαξη

Η συχνότητα της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης στις επεμβάσεις γενικής χειρουργικής που γίνονταν χωρίς θρομβοπροφύλαξη κυμαινόταν από 10-35%, ανάλογα με το είδος της επέμβασης, ενώ για τις ορθοπεδικές επεμβάσεις ήταν >50% και έφθανε μέχρι και το 75%.

CEA

Αυξάνεται στον καρκίνου του εντέρου (ιδίως μεταστατικός ή υποτροπή), του παγκρέατος, του πνεύμονα, του στομάχου, του μεταστατικού καρκίνου ωοθηκών και καρκίνου του μαστού (δείκτης υποτροπής), της ουροδόχου κύστεως, του θυρεοειδούς αδένα, των οστών, του προστάτη, του νεφρού, της χοληδόχου κύστεως, του μεταστατικού καρκίνου ήπατος, στην λευχαιμία και στο νευροβλάστωμα.

PSA

Το PSA παράγεται από το επιθήλιο του προστάτη. Αύξηση παρατηρείται στο 60% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη και η αύξηση είναι ανάλογη του μεγέθους του όγκου. Μετά από επιτυχή χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία οι τιμές μειώνονται αξιοσημείωτα.

Menu