Στο παρόν άρθρο θα εξηγήσουμε τι ακριβώς είναι η δυσκοιλιότητα και θα αναλύσουμε τη διαφορά της με τις σκληρές κενωσεις και τη σκληρή σύσταση των κοπράνων.
Σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους τα χαρακτηριστικά της δυσκοιλιότητας είναι τα εξής:
Λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα
τα σκληρά και ογκώδη κόπρανα
η έντονη προσπάθεια για αφόδευση
το αίσθημα ατελούς κένωσης
Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πηγαίνουν στην τουαλέτα 3 φορές την εβδομάδα και κάποιοι άλλοι 3 φορές την ημέρα. Αυτό κρίνεται ως φυσιολογικό διότι η λειτουργία του εντέρου και γενικά του πεπτικού συστήματος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι η χρήση φαρμάκων για κάποια παθολογικά νοσήματα μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και τα συμπτώματα να θορυβήσουν τον ασθενή.
Γενικά αν υπάρχει ένας από τους παραπάνω παράγοντες ο ασθενής βιώνει το αποτέλεσμα της αποτυχίας της κένωσης και τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν να είναι η δυσφορία, ο τυμπανισμός και ο πόνος στην κοιλιά. Όλα αυτά προκαλούν άγχος και οι ασθενείς συχνά καταφεύγουν σε λύσεις καθαρτικών προκειμένου να επιτύχουν κένωση.
Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αν δεν υπάρχει λειτουργικό πρόβλημα στο γαστρεντερικό σωλήνα, η αλόγιστη χρήση καθαρτικών μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα από το ήδη υπάρχον, με δυσάρεστες επιπτώσεις.
Τα καθαρτικά γενικά προκαλούν πλήρη καθαρισμό του εντέρου από κόπρανα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν και μέρες να συγκεντρωθούν. Το άγχος που προκαλείται για συχνότερες κενωσεις οδηγεί στην ολοένα και συχνότερη χρήση καθαρτικών με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσλειτουργία και ενδεχομένως και μόνιμη βλάβη στην μυική λειτουργία του εντέρου κάτι το οποίο είναι και γνωστό ως «τεμπέλικο έντερο».
Συνήθως τα αίτια της δυσκοιλιότητας δεν είναι παθολογικά και συνεπώς η χρήση καθαρτικών δεν συνιστάται. Για την χορήγηση καθαρτικών θα πρέπει να έχει προηγηθεί ιατρική γνωμάτευση και αναγνώρισή του προβλήματος που προκαλεί την δυσκοιλιότητα.
Στην περίπτωση της εμφάνισης συμπτωμάτων λόγω σκληρών κενώσεων η λύση συνήθως είναι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, η καλή ενυδάτωση, η άσκηση και γενικά η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες.
Υπάρχει φυσικά και η υποβοήθηση με σκευάσματα που μεταβάλλουν τη σύσταση των κοπράνων και τα κάνουν πιο ογκώδη και αφρώδη. Και αυτά τα σκευάσματα φυσικά θα πρέπει να χορηγούνται για μικρό χρονικό διάστημα και φυσικά με γνωμάτευση ιατρού.
Γενικά η ανεξέλεγκτη χρήση καθαρτικών και άλλων σκευασμάτων που συμμετέχουν στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα που είναι δύσκολο να αναστραφούν.
Μην ξεχνάτε:
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που περιστασιακά όλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα οτι έχουν δυσκοιλιότητα
Μικρές αλλαγές στη διατροφή και τη δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσουν
Υπάρχουν κάποια φάρμακα που έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια τη δυσκοιλιότητα
Μην χρησιμοποιείτε καθαρτικά χωρίς την έγκριση ιατρού.
Διαβάστε επίσης:
Δυσκοιλιότητα αποφρακτικής κένωσης
Διατροφικές συστάσεις σε Δυσκοιλιότητα
Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr