Τα κονδυλώματα χαρακτηρίζονται και ως η νόσος του καλοκαιριού, επειδή η βελτιώνεται η διάθεση και αυξάνεται η επιθυμία για σεξ.
Άλλωστε Ο ιός HPV θεωρείται η πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια του 20ού αιώνα.
Τα οξυτενή κονδυλώματα μεταδίδονται με άμεση επαφή και εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα, στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου καθώς και αρκετά εκατοστά μέσα στον εντερικό σωλήνα στην περιοχή του ορθού. Η ανάπτυξη τους αφορά και στα δύο φύλα και σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι αρκετά εμφανή απο τον ασθενή, σημειώνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Όθων Μιχαήλ– Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου.
Τα κονδυλώματα στον πρωκτό, εμφανίζονται αρχικά ως μικροσκοπικές συρρέουσες μάζες, αλλά με την πάροδο της νόσου μπορεί να επεκταθούν προς το ορθό ή ακόμη και να καλύψουν κυκλοτερως ολόκληρο τον πρωκτό. Το χρώμα τους μπορεί να είναι ανοιχτό στο χρώμα του δέρματος ή σκούρο καφέ. Η ήπια συμπτωμτολογία τους περιλμβάνει τον κνησμό (φαγούρα), την ήπια αιμορραγία και την παραγωγή βλεννης.
Την ίδια εικόνα θα εμφανίσουν και τα κονδυλώματα στα γυναικεία γεννητικά όργανα, εκτός βέβαια απο τις περιπτώσεις που δεν είναι εμφανή εξωτερικά. Μπορεί να εμφανιστούν στα μεγάλα ή μικρά χείλη του αιδοίου, στην είσοφδο του κόλπου ή να καταλαμβάνουν μεγαλύτερη ανατομική περιοχή φτάνοντας μέχρι και την ουρήθρα.
Στους άνδρες, τα κονδυλώματα συχνά περιγράφονται σαν μικρά “σταφύλια” στη βάλανο του πέους και δεν προκαλούν ιδιαίτερα ενοχλήματα πέρα απο τον συνήθη κνησμό.
Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού των κοδυλωμάτων HPV είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής. Παρά τις αναφορές περι υποχρεωτικής πρωκτικής επαφής για την μετάδοση, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Η μετάδοση μπορεί να γίνει μέσω της απλής επαφής με την πρωκτική περιοχή του μολυσμένου συντρόφου ή μέσω των εκκρίσεων απο τον πρωκτό.
Η μόλυνση με τον ιό είναι μόνιμη. Ο ιός μεταδίδεται όταν ο ένας σύντροφος είναι συμπτωματικός. Σε καταστάσεις αδράνειας του ιού, ο δείκτης μετάδοσης μειώνεται κατα πολύ. Ο ασθενής παραμένει φορέας μέχρι να επέλθει εξασθένση του ανοσοποιητικού συστήματος και να αναπτυχθεί η νόσος δίνοντας πλέον συμπτώματα.
Τι προφυλάξεις υπάρχουν ενάντια στα κονδυλώματα
Η εξάπλωση του HPV εξαρτάται απο τις σεξουαλικές συνήθειες και πρακτικές.
Για την πρόληψη της εξάπλωσης συστήνεται η σεξουαλική αποχή και κατα το διάστημα της θεραπείας του συντρόφου που έχει κονδυλώματα.
Ο περιορισμός της σεξουαλικής επαφής με έναν μόνο σύντροφο αποτελεί σημαντικό μέτρο πρόληψης
Η χρήση του προφυλακτικού θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για την μη μετάδοση του ιού HPV. Αν και δεν παρέχει απόλυτη προστασία, διότι δεν καλύπτει ολόκληρη την περιγεννητική περιοχή, προστατεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό
Επειδή ο ασθενής με κονδυλώματα είναι φορέας του ιού HPV και δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα νοσήσει και συνεπώς θα μεταδώσει τον ιό στον συντροφο, καλό θα είναι να υπάρχει ένας τακτικός έλεγχος για πιθανή συμπτωματολογία και θεραπεία.
Τα κονδυλώματα θεραπεύονται με καυτηριασμό Laser, με κρυοπηξία και χειρουργική αφαίρεση.
Ακούστε την ραδιοφωνική συνέντευξη του Χειρουργού στο Studio Rethymno για τα κονδυλωματα
Ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν κονδυλώματα εντός του πρωκτού, συνιστάται η χειρουργική θεραπεία των κονδυλωμάτων και η ιστολογική τους ταυτοποίηση.
Διαβάστε περισσότερα:
Οξυτενή κονδυλώματα: Σύγχρονη και ασφαλής θεραπεία
Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr