ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ορθό - Πρωκτός

Αίμα στα κόπρανα

Η απώλεια αίματος από τον πρωκτό ή η παρουσία του στο χαρτί, στη λεκάνη ή μαζί με τα κόπρανα είναι ένα πρώτο σημάδι οτι κάτι έχει συμβεί στον γαστρεντερικό σωλήνα.

 

Όσο ήπια και να είναι τα συμπτώματα, η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση μπορεί να σώσει τη ζωή μας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

Αν δούμε ότι τα κόπρανα έχουν έντονο μαύρο χρώμα, η αιμορραγία κατά κύριο λόγο προέρχεται από το ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, δηλαδή το στομάχι, τον οισοφάγο ή ακόμα και κάποια τμήματα του λεπτού εντέρου

Εάν το χρώμα είναι έντονο κόκκινο ή καστανοκόκκινο τότε η αιμορραγία πιθανότατα προέρχεται από κάποιο σημείο του κατώτερου πεπτικού συστήματος δηλαδή τμήματα του λεπτού εντέρου και φυσικά του παχέος εντέρου.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ

Το αίμα στα κόπρανα κάποιες φορές μπορεί να προέρχεται απο κάποιον μικρό τραυατισμό, π.χ λόγω δυσκοιλιότητας ή λόγω κάποιας εξέτασης, π.χ κολονσκόπηση,ορθοσκόπηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις ιδιαίτερη σημασία έχει εκτός απο το χρώμα το κοπράνων και η ποσότητας της πρόσμιξης του αίματος στα κόπρανα.

Οι παθήσεις που συχνά εμφανίζουν απώλεια αίματος στα κόπρανα, ή όταν είναι αναμεμειγμένα με το χαρτί ή σταγόνες αίματος στη λεκάνη της τουαλέτας αφορούν κυρίως παθήσεις της ορθοπρωκτικής περιοχής με συνηθέστερες τις αιμορροϊδες και τις ραγάδες πρωκτικού δακτυλίου.

ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΔΟΥΜΕ ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ

  • Το χρώμα. Όσο πιο ζωηρό κόκκινο το αίμα, τόσο και πιο χαμηλά ευρίσκεται το πρόβλημα. Μαύρο αίμα σαν πίσσα, σχεδόν πάντα είναι από το στομάχι ή το 12δάκτυλο (γαστρορραγία-έλκος) και πάντα πρέπει να απευθυνόμαστε ιατρό Αν συνυπάρχει ζάληεφίδρωση και λιποθυμική τάση πρέπει να ενημερώνουμε άμεσα τον ιατρό και ενδεχομένως να οδηγούμαστε και στο νοσοκομείο για άμεση αντιμετώπιση. Όταν το χρώμα είναι πιο έντονο όπως βυσσινί ή και κόκκινο συνήθως η απώλεια αίματος είναι από το παχύ έντερο.
  • Η καθαρότητα. Αίμα αναμειγμένο με τα κόπρανα συνήθως έρχεται από υψηλότερα σημεία του παχέος εντέρου, ενώ καθαρό αίμα που τρέχει σαν βρυσάκι ή με πολλές σταγόνες και σχετίζεται πάντα με κένωση και μετά από αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά σε αιμορροϊδοπάθεια.
  • Βλέννα-πύον. Η παρουσία βλέννης ή και πύου αυτών δηλώνει συνήθως την παρουσία κάποιας φλεγμονής στο έντερο όπως της κολίτιδας ή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (Ελκώδης κολίτιδα, νόσος Crohn) ή και πολύποδες εντέρου που αιμορράγησαν. 
  • Πόνος. Η παρουσία αίματος μαζί με πόνο μπορεί να είναι είναι μια αρκετά σοβαρή κατάσταση που περιλαμβάνει γαστρεντερίτιδα και κολίτιδα. Πόνος στον πρωκτικό δακτύλιο που συνοδεύει την κένωση και διαρκεί αρκετές ώρες είναι ένδειξη ύπαρξης ραγάδας ή θρόμβωσης αιμορροΐδας.

ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

Πιο οξείες καταστάσεις που παρουσιάζουν και απώλεια αίματος απο το ορθό είναι οι διάφορες αγγειακές δυσπλασίες, το έλκος στομάχου, οι κιρσοί του οισοφάγου και διάφοροι όγκοι.

  • Ραγάδα Πρωκτικού Δακτυλίου: Η ραγάδα πρωκτού είναι ένας μικρός τραυματισμός στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου κοντά στον πρωκτό Μπορεί να προκληθεί απο δυσκοιλιότητα, τραυματισμό, κονδυλώματα ή δυσλειτουργία του σφιγητριακού μηχανισμού. Οι ασθενείς αισθάνονται έντονο οξύ πόνο ή αίσθημα καψίματος κατά την κένωση με παρουσία κηλίδων αίματος στα κόπρανα, στο χαρτί ή στην λεκάνη. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει απο λίγα λεπτά έως και ώρες μετά την κένωση. Σε μεγάλο ποσοστό οι ραγάδες θεραπεύονται μόνες του ενώ σε χρόνιες καταστάσεις απαιτείται χειρουργική θεραπεία με κλασσικές μεθόδους ή με τη χρήση εξελιγμένων εργαλείων όπως το Εφαρμογή βρίσκει επίσης η θεραπεία με Botox.
  • Αιμορροϊδοπάθεια: Οι αιμορροϊδες είναι φυσιολογικά αγγεία του οργανισμού που δρουν σαν προστετυτικά μαξιλάρια στον πρωκτό και ενισχύουν την εγκράτεια. Όταν γίνουν παθολογικές οι αιμορροΐδες, προακλείται πλέον αιμορροϊδοπάθεια. Η παθολογική αυτή κατάσταση μπορεί να υποστεί κάποια ρωγμή στο εξωτερικό τοίχωμα και η παρουσία αίματος στο χαρτί, στη λεκάνη ή μαζί με τα κόπρανα να θορυβήσει τον ασθενή. Επίσης μπορείνα θρομβωθούν και να υποστούν ρήξη με αρκετά μεγάλη απώλεια αίματος. Σε αιμορροϊδοπάθεια αρχικού και μετρίως προχωρημένου σταδίου εφαρμόζεται η ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική αντιμετώπισης με Οι ασθενείς με αιμορροϊδοπάθεια συνιστάται να μην παραμελούν την κατάστασή τους για να πετύχει ο χειρουργός το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, ανώδυνα και αναίμακτα.
  • Εκκολπωματίτιδα: Τα εκκολπώματα είναι μικρά σακουλάκια στο εσωτερικό τμήμα του εντέρου που μπορεί να φράξουν και να μολυνθούν. Η κατάσταση ονομάζεται εκκολπωματιτιδα και εμφανίζεται με πόνο στο αριστερό κάτω σημείο της κοιλιάς και ενδεχόμενη παρουσία αίματος. Είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φαρμακευτική αγωγή, αλλά η επιπλοκή της που είναι η ρήξη του εκκολπώματος χρειάζεται μια βαρειά χειρουργική επέμβαση.
  • Ελκώδης Κολίτιδα: Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία ασθένεια που ανήκει στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, ξεκινάει λίγο πριν την μέση ηλικία και προκαλεί φλεγμονή στο παχύ έντερο. Πρόκειται για μια πάθηση που γίνεται χρόνια, ο ασθενής μαθαίνει να ζεί με αυτήν, αντιμετωπίζεται μα φαρμακευτική αγωγή και ο χειρουργός επεμβαίνει μόνο στην περίπτωση αντιμετώπισης επιπλοκών, όπως είναι η δημιουργία περιεδρικών συριγγίων
  • Πολύποδες Παχέος Εντέρου: Οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι μικρές μάζες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τοίχωμα του εντέρου και αυξάνονται σταδιακά με την ηλικία. Συχνά κάποιοι πολύποδες τραυματίζονται με την διέλευση των κοπ΄ρανων και αιμορραγούν. Συνιστάται η κολονοσκόπηση διότι κάποιοι απο αυτούς μπορεί να εξαλλαγούν σε καρκίνο.
  • Καρκίνος Εντέρου: Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πιο συνηθισμένους καρκίνους στη Δυτική κοινωνία. Σε αυτό έχει συμβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η διατροφή. Η απώλεια αίματος θα θορυβήσει σίγουρα τον ασθενή επειδή θα είναι σταθερή σχεδόν μετά απο κάθε κένωση και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε καταστάσεις ηρεμίας. Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να αποβεί σωτήρια για τον ασθενή

 

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu