ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ορθό - Πρωκτός

δερματικά ράκη

Δερματικά ράκη - skin tags

Το δερματικό ράκος ή και «skin tag», είναι μία συνηθισμένη πάθηση που βρίσκεται στην περιπρωκτική περιοχή.

 

Τα δερματικά ράκη εμφανίζονται ως υπερτροφικά εξογκώματα του δέρματος και δημιουργούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα και συνήθως αίσθημα κνησμού.


Το μέγεθος τους κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά μέχρι 1-2 εκατοστά και τις περισσότερες φορές είναι ιδίου χρώματος με το δέρμα ή ελάχιστα πιο σκούρα.

Το δερματικό ράκος δημιουργεί πτυχές οι οποίες δυσχεραίνουν την τοπική υγιεινή με χαρακτηριστικό όλων το υπόλλειμα μετά την κένωση. Η παρουσία υπολλείματος κοπράνων στο δερματικό ράκος μπορεί να προακλέσει έντονη πρωκτίτιδα και συνοδό κνησμό-φαγούρα, η οποία υποχωρεί με λίγο σχολαστική υγιεινή της περιοχής με τρεχούμενο νερό και σαπούνι.
Τα δερματικά ράκη του πρωκτού (skin tags) είναι αποτέλεσμα της θρόμβωσης αιμορροίδων, ή μετά από χειρουργική επέμβαση π.χ. για αιμορροΐδες, ραγάδες και κονδυλώματα.

Τα κύρια συμπτώματα είναι:

Φαγούρα στην περιοχή και πρωκτίτιδα

Διαγνωση

Η διάγνωση του περιπρωκτικού ράκους - skin tag γίνεται μέσω της κλινικής εξέτασης και της πρωκτοσκόπησης. Στη διαφορική διάγνωση περιλαμβάνονται οι ακόλουθες παθήσεις:

Αιμορροΐδες
Θρόμβωση εξωτερικής αιμορροΐδας
Ραγάδα δακτυλίου
Περιεδρικό απόστημα

Περιεδρικό συρίγγιο
Κονδυλώματα πρωκτού
Καρκίνος πρωκτού
Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
Δερματικές παθήσεις του περιπρωκτικού δέρματος (π.χ. ψωρίαση, ομαλός λειχήνας κλπ)

Θεραπεία

Τα περιπρωκτικά δερματικά ράκη συχνά προκαλούν φλεγμονή και εντονο κνησμό επειδή η περιοχή του πρωκτού δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί απόλυτα καθαρή λόγω της παρουσίας υπολλείματος κοπράνων μετά την κένωση
Η αντιμετώπιση τους είναι μόνο χειρουργική. Η εκτομη γίνεται είτε αμιγώς χειρουργικά είτε με τη χρήση διαθερμίας ή laser και το αισθητικό αλλά και κλινικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό
Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του άμεσα και στην εργασία του την επομένη ημέρα.

Δείτε επίσης:

Χαρτί υγείας, πλύσιμο ή μαντηλάκια ?

Πότε χρειάζεται χειρουργείο η ραγάδα

Κνησμός περιπρωκτικής περιοχής και πρωκτού

Κνησμός πρωκτού

Κονδυλώματα στον πρωκτό: Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις (VIDEO)

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu