ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Παθήσεις Ορθού-Πρωκτού

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και η αντιμετώπισή τους

Previous Next

Ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου

Με τον όρο ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου περιγράφεται ένα «σχίσιμο» στο δέρμα του πρωκτικού σωλήνα.

 

Το σχίσιμο αυτό χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια ανθεκτικότητα στη διαδικασία της επούλωσης. Η νόσος παρατηρείται με την ίδια συχνότητα μεταξύ των δύο φύλων. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (90% στις γυναίκες και 99% στους άνδρες) εντοπίζεται στη μεσότητα του οπίσθιου τοιχώματος του πρωκτικού σωλήνα (κατά την 6η ώρα με τον ασθενή ευρισκόμενο σε γυναικολογική θέση), αν και έχουν περιγραφεί η εντόπισή της στη μεσότητα του πρόσθιου τοιχώματος ή σε άλλες θέσεις του πρωκτικού σωλήνα, καθώς επίσης και η παρουσία περισσότερων της μίας ραγάδας.

Η τυπική θέση εντόπισης της ραγάδας βρίσκεται στη μεσότητα του δέρματος του οπίσθιου τοιχώματος του πρωκτικού σωλήνα μεταξύ των πρωκτικών κρυπτών και του πρωκτικού στομίου, ακριβώς πάνω από το περιφερικότερο άκρο του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο για την ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου

Οι θεωρίες της τοπικής φλεγμονής, του σπασμού του έσω σφιγκτήρα μυ και του τραυματισμού των πρωκτικών στυλών κατά τη διέλευση σκληρών κοπράνων έχουν προταθεί ως πιθανοί παθογενετικοί μηχανισμοί πρόκλησης της πρωτοπαθούς ραγάδας. Προηγηθείσες επεμβάσεις στην ορθοπρωκτική περιοχή, περιεδρικά συρίγγια, μη ειδικές πρωκτίτιδες και νόσος του Crohn ενοχοποιούνται για το σχηματισμό δευτεροπαθούς ραγάδας.

Συμπτώματα: Ο οξύς και διαξιφιστικός πόνος κατά την αφόδευση αλλά και μετά από αυτή αποτελεί το προεξάρχον σύμπτωμα της νόσου. Ο πόνος είναι τόσο έντονος, ώστε πολλές φορές ο ασθενής αναβάλλει εκούσια την κένωση εγκαθιστώντας παρατεταμμένη δυσκοιλιότητα με σκοπό να αποφύγει την έκλυσή του. Για αρκετές ώρες μετά την αφόδευση αίσθημα καύσους ή δυσφορίας παραμένει στην περιοχή του περινέου. Μπορούν επίσης να παρατηρηθούν απώλεια μικρής ποσότητας αίματος, υδαρής έκκριση, οίδημα και κνησμός του πρωκτικού δακτυλίου.

Διαγνωστική διερεύνηση: Η επισκόπηση του πρωκτικού δακτυλίου αποτελεί το σημαντικότερο διαγνωστικό βήμα. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι εξαιτίας του έντονου άλγους, η ψηλάφηση της περιοχής μπορεί να είναι αδύνατη και να απαιτείται η επίθεση τοπικών αναισθητικών ή σπανιότερα η χορήγηση γενικής αναισθησίας.

Η παρουσία μιας υπερτοφικής δερματικής πτυχής έμπροσθεν ή όπισθεν της ραγάδας αποτελεί σταθερό εύρημα ενδεικτικό χρονιότητας. Τα χείλη της ραγάδας αιμορραγούν εύκολα καταδεικνύοντας την αδυναμία επούλωσης, ενώ στον πυθμένα της ραγάδας μπορεί να διαγράφονται οι ίνες του έσω σφιγκτήρα. Τέλος, η παρουσία περιεδρικών αποστημάτων και συριγγίων δεν είναι σπάνια.

Κατά την ψηλάφηση του πρωκτικού δακτυλίου θα διαπιστωθεί ο σπασμός του σφιγκτήρα και η έκλυση του άλγους που μπορεί να καθιστούν πρακτικά αδύνατη τη δακτυλική εξέταση του ορθού.

Η δακτυλική εξέταση, η πρωκτοσκόπηση και η σιγμοειδοσκόπηση αποτελούν απαραίτητα συμπληρώματα της κλινικής εξέτασης, ακόμη και εαν για τη διενέργειά τους απαιτείται χορήγηση αναισθησίας. Με αυτές διαγιγνώσκονται παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούν διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα ή διαπιστώνονται ενδοαυλικές βλάβες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση δευτεροπαθούς ραγάδας.

Ο μανομετρικός έλεγχος του πρωκτού αποκαλύπτει: (1) αυξημένη πίεση ηρεμίας του έσω σφιγκτήρα, (2) απουσία μυικής υποστήριξης κατά τη μεσότητα του οπισθίου τοιχώματος του πρωκτού λόγω ελλειπτικής διαμόρφωσης του σφιγκτηριακού μηχανισμού κατά τον προσθιοπίσθιο άξονα και (3) ανεπάρκεια του μηχανισμού χάλασης.

Αγγειογραφικές μελέτες της κάτω αιμορροϊδικής αρτηρίας απέδειξαν μειωμένη αιματική παροχή κατά τη μεσότητα του οπισθίου τοιχώματος του πρωκτικού σωλήνα.

Με βάση τα αποτελέσματα της μανομετρίας και της αγγειογραφίας διατυπώθηκε η θεωρία ότι ο συνδιασμός αυξημένης πίεσης ηρεμίας του έσω σφιγκτήρα και πιθανής ισχαιμίας του οπισθίου τοιχώματος ενοχοποιούνται παθογενετικά για τη νόσο.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

 

Menu