Παθήσεις Ορθού-Πρωκτού

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και η αντιμετώπισή τους

Previous Next

Ιδραδενίτιδα Πρωκτού

Ως ιδραδενίτιδα πρωκτού χαρακτηρίζεται η χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονή των αποκρινών αδένων του δέρματος και του συνδετικού ιστού της περιπρωκτικής περιοχής. Παθογενετικά, η νόσος αρχίζει με την απόφραξη του εκφορητικού πόρου του αποκρινούς αδένα..

Συνεπεία της απόφραξης μικροοργανισμοί της φυσιολογικής χλωρίδας του περιπρωκτικού δέρματος παγιδεύονται εντός του εκφορητικού δικτύου του αποκρινούς αδένα, ενώ ο ίδιος ο αποκρινής αδένας διογκώνεται και επεκτείνεται μέχρι τον υποκείμενο λιπώδη ιστό. Δευτερογενής επιμόλυνση και φλεγμονή του αδένα προκαλεί σχηματισμό αποστήματος, διήθηση των παρακείμενων χαλαρών ιστών και πρόκληση κυτταρίτιδας, ενώ η αυτόματη παροχέτευση του αποστήματος προς την επιδερμίδα οδηγεί στη δημιουργία συριγγίου.

Παθογενετικά ενοχοποιούνται η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το θερμό περιβάλλον, η χρήση αντι-ιδρωτικών αποσμητικών σκευασμάτων, το ιστορικό ακμής, η εγκυμοσύνη, οι ορμόνες του δεύτερου μισού του καταμμήνιου κύκλου και οι υψηλές τιμές ανδρογόνων, ενώ έχει παρατηρηθεί και η οικογενής εμφάνισή της.

Διάγνωση: Ανάλογα με τη βαρύτητα, η νόσος σταδιοποιείται σε στάδιο Ι: Μονήρη ή πολλαπλά αποστήματα χωρίς σχηματισμό συριγγίων και απουσία ουλών, στάδιο ΙΙ: Μονήρη ή πολλαπλά υποτροπιάζοντα αποστήματα με σχηματισμό συριγγίων και βλάβες αφοριζόμενες μεταξύ τους με παρεμβολή υγιούς ιστού και στάδιο ΙΙΙ: Διάχυτη προσβολή τμήματος τις περιπρωκτικής περιοχής με πολλαπλά συρίγγια

Στα αρχικά στάδια, υπάρχει ένα ψηλαφητό επώδυνο και ευαίσθητο υποδόριο απόστημα με συνοδό κυτταρίτιδα σε μία ή περισσότερες περιοχές του περιπρωκτικού δέρματος. Οι βλάβες εκτείνονται σε άλλοτε άλλη έκταση και αφορίζονται μεταξύ τις με παρεμβολή υγιούς δέρματος. Αυτόματη ή χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος παροχετεύει ένα δύσοσμο υγρό. Τις χρόνιες μορφές τις νόσου παρατηρούνται πολλαπλές πλημμελώς επουλωμένες ουλές με συνοδό συρρίκνωση και ίνωση του περιπρωκτικού δέρματος. Σταθερό χαρακτηριστικό εύρημα τις κλινικής εξέτασης αποτελεί η παρατήρηση ότι η εντόπιση των βλαβών περιορίζεται στα περιφερικά 2/3 του πρωκτικού σωλήνα χωρίς συμμετοχή τις οδοντωτής γραμμής. Η διαφορική διάγνωση τις νόσου πρέπει να γίνει από περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια, συριγγοποιημένη κύστη κόκκυγα, περιπρωκτικές δερματικές εκδηλώσεις τις νόσου του Crohn, φυματίωση και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Θεραπεία: Υγιεινή και καθαριότητα τις περιοχής, χλιαρά εδρόλουτρα, αποφυγή εφαρμοστών και συνθετικών ενδυμάτων, αποφυγή ερεθιστικών τροφών και τοπικών χημικών ουσιών και ερυθρομυκίνη, τετρακυκλίνη ή σιπροφλοξασίνη από του στόματος, ανακουφίζουν τις εξάρσεις τις νόσου και προστατεύουν από την υποτροπή. Η ευρεία χειρουργική εξαίρεση του προσβεβλημμένου δέρματος και του υποδορίου ιστού μέχρι την υποκείμενη απονεύρωση, χωρίς κάλυψη του δερματικού ελλείμματος και επούλωσή του κατά 2ο σκοπό αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπισή τις.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu