ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Παθήσεις Ορθού-Πρωκτού

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και η αντιμετώπισή τους

Previous Next

Περιεδρικά αποστήματα

Τα αποστήματα της περιπρωκτικής και περιορθικής περιοχής αποτελούν μια σχετικά συχνή πάθηση.

 

Η μέση ετήσια επίπτωση 6-8 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού και με σχεδόν διπλάσια επίπτωση στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες.

Η άποψη ότι η αποστηματοποίηση και η σήψη αρχίζουν από τους πρωκτικούς αδένες (οι οποίοι εδράζονται στο βάθος των πρωκτικών κρυπτών μεταξύ των πρωκτικών στύλων του Μorgani) αποτελεί την πιο αποδεκτή και διαδεδομένη παθογενετική θεωρία. Άλλα σπάνια αίτια αποστηματοποίησης των πρωκτικών αδένων αποτελούν οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, το τραύμα, ο καρκίνος του ορθού και του πρωκτού και οι μυκητιασικές ή ειδικές φλεγμονές της περιοχής.

Καθώς οι πρωκτικοί αδένες βρίσκονται σε επαφή με τον έσω σφιγκτήρα, είναι εύκολη η διασπορά της λοίμωξης μέσω των χαλαρών ιστών και η επέκτασή της στον διαμεσο-σφιγκτηριακό χώρο. Από το διαμεσο-σφιγκτηριακό χώρο οι πιθανές οδοί περαιτέρω διασποράς έχουν ως εξής:

Προς τα κάτω επέκταση δια του χώρου αυτού οδηγεί στο σχηματισμό περιπρωκτικού αποστήματος
Διήθηση του έξω σφιγκτήρα και επέκταση της φλεγμονής επί τα εκτός του ηβοκοκκυγικού μυός οδηγεί στο σχηματισμό ορθοισχιακού αποστήματος
Διέλευση του πύου από τον ορθοισχιακό χώρο στους χαλαρούς ιστούς όπισθεν του ορθού οδηγεί στην άθροιση πύου στον οπισθοορθικό χώρο (οριοθετείται προς τα κάτω από τον έξω σφιγκτήρα του πρωκτού και προς τα άνω από τον ανελκτήρα του περινέου) και στο σχηματισμό οπισθοορθικού αποστήματος. Από τον οπισθοορθικό χώρο το πύον μπορεί να επεκταθεί σε αμφότερους τους ορθοισχιακούς χώρους οδηγώντας στο σχηματισμό αποστήματος «δίκην οπλής αλόγου»
Προς τα άνω επέκταση της φλεγμονής οδηγεί στο σχηματισμό αποστήματος άνωθεν του ανελκτήρα του ορθού. Σημειώνεται δε ότι αυτά τα αποστήματα μπορούν να προέλθουν και από επέκταση ενδοπυελικών ή ενδοπεριτοναϊκών φλεγμονών.

Αυτόματη παροχέτευση οποιουδήποτε από τα προαναφερθέντα αποστήματα εντός του αυλού του ορθού οδηγεί στο σχηματισμό συριγγίου.

Για την κατανόηση των αποστημάτων έχει σημασία η ακριβής ταξινόμηση σε σχέση με τους χώρους πέριξ του ορθού και του πρωκτού.

Με βάση τη θέση ανάπτυξής τους τα αποστήματα κατατάσσονται σε:

    Περιπρωκτικά (Perianal)
    Ορθοϊσχιακά (Ischiorectal)
    Διαμεσο-σφιγκτηριακά (Intrasphincteric)
    Άνωθεν του ανελκτήρα (Supralevator)
    Υποβλεννογόνια (Submucous)
    Οπισθοορθικά (Retrorectal)
    «Δίκην οπλής αλόγου» (Horseshoe)

Περιεδρικό απόστημα Συμπτώματα

 Τα περιπρωκτικά αποστήματα αποτελούν το 40-45% των περιπτώσεων των αποστημάτων της περιοχής. Κλινικά εκδηλώνονται με πυρετό και περιπρωκτικό άλγος, ερυθρότητα και οίδημα. Με την κλινική εξέταση διαπιστώνονται ερυθρότητα και ευαισθησία κατά την ψηλάφηση σε κάποιο σημείο πέριξ του πρωκτικού δακτυλίου, ενώ μπορεί να συνυπάρχει βαθμός κυτταρίτιδας. Η δακτυλική εξέταση του ορθού χαρακτηριστικά δεν δίδει ευρήματα άνωθεν της οδοντωτής γραμμής.

Στις περιπτώσεις ορθοισχιακών αποστημάτων, επειδή υπάρχει μεγάλος χώρος αποτελούμενος από χαλαρό λιπώδη ιστό και περιτονίες είναι εύκολη η προσβολή μεγάλης περιοχής, γεγονός που κλινικά εκδηλώνεται με διάχυτη ερυθρότητα, οίδημα και κυτταρίτιδα στην περιοχή του γλουτού.

  • Αρχόμενο περιεδρικό απόστημα
  • Αρχόμενο περιεδρικό απόστημα
  • Αρχόμενο περιεδρικό απόστημα
  • Αρχόμενο περιεδρικό απόστημα

Αν και τα τοπικά σημεία συνήθως απουσιάζουν στα διαμεσοσφιγκτηριακά αποστήματα, μπορεί να παρατηρηθεί υψηλή θερμοκρασία, αίσθημα βάρους στο περίνεο, αίσθημα πληρότητας στο ορθό, περιπρωκτικό άλγος, επώδυνη αφόδευση και πυώδης έκκριση από τον πρωκτό. Η ορθοσκόπηση αποκαλύπτει μια περιοχή με έντονο οίδημα και ευαισθησία.

Τα αποστήματα άνωθεν του ανελκτήρα δεν δίδουν τοπικά συμπτώματα και ο ασθενής παραπονείται για συνεχές βύθιο περιορθικό άλγος, υψηλό πυρετό με ρίγος και εικόνα σήψης. Συμπτώματα λοίμωξης του κατώτερου ουροποιητικού είναι αποτέλεσμα της εξωτερικής πίεσης της ουροδόχου κύστης. Η δακτυλική εξέταση πιθανόν να εντοπίσει την ακριβή θέση του αποστήματος, αν και συνήθως αποκαλύπτει μια διάχυτη ευαισθησία και οίδημα στο ανώτερο ορθό.

Τα υποβλεννογόνια αποστήματα στερούνται τοπικών συμπτωμάτων εκτός και εαν συνυπάρχουν με περιπρωκτικά ή ορθοϊσχιακά αποστήματα. Η δακτυλική εξέταση συνήθως αποκαλύπτει μια λεία και επώδυνη ενδοαυλική διόγκωση σε κάποιο πλάγιο τοίχωμα του ανώτερου πρωκτού και του ορθού. Εαν το απόστημα έχει ήδη ραγεί στον εντερικό αυλό, τότε η ορθοσκόπηση θα εντοπίσει την ακριβή θέση εκροής του πύου.

Διαγνωστική διερεύνηση: Με εξαίρεση τα περιπρωκτικά και ορθοισχιακά αποστήματα, στα οποία η διάγνωση είναι εύκολη λόγω των τοπικών συμπτωμάτων, για τα υπόλοιπα αποστήματα απαιτείται περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος για την ακριβή εντόπισή τους.

Η αξονική τομογραφία κάτω κοιλίας - γλουτών - περινέου με ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στη διερεύνηση της σήψης αγνώστου αιτιολογίας και συμβάλλει στη διαφορική διάγνωση των κυστικών μορφωμάτων της περιοχής

Το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα έχει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια, η οποία όμως μειώνεται για·αποστήματα εντοπιζόμενα επί τα εκτός των σφιγκτήρων.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

 

Menu