ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Δέρμα

Σπίλοι το καλοκαίρι

Είναι γνωστό οτι το δέρμα που εκτίθεται υπερβολικά στην ηλιακή ακτινοβολία έχει αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Ο χειρότερος καρκίνος είναι το μελάνωμα, με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις. Επικίνδυνοι σπίλοι είναι αυτοί που μεταβάλλονται σε χρώμα, σχήμα ή μέγεθος. Είναι ύποπτοι για κακοήθεια και πρέπει να αφαιρούνται άμεσα.

Τα υιοθετημένα από την Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής πρότυπα παθολογοανατομικής έκθεσης του μελανώματος [σε οριζόντια –ακτινωτή- ή κάθετη φάση ανάπτυξης, δερματικού ή βλεννογονικού], στα οποία περιλαμβάνονται οι προγνωστικής αξίας παραμέτροι του όγκου.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα προέρχεται από τα κερατινοποιητικά ή μαλπιγιακά κύτταρα της επιδερμίδας, εμφανίζεται δε συνήθως σε ηλικιωμένους ασθενείς, και πιο συχνά στους άντρες. Έχει πολλά κοινά στοιχεία με το BCC.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι για τα λεπτά μελανώματα (Breslow <1 mm) μια περιορισμένη ευρεία εκτομή είναι αρκετή και δεν χρειάζεται κανένας χειρισμός των επιχωρίων λεμφαδένων, εκτός από την τακτική κλινική παρακολούθηση.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα

Για βιοψία πρέπει να αφαιρούνται μόνο οι μελαχρωστικές αλλοιώσεις με ύποπτα κλινικά χαρακτηριστικά. Αντενδείκνυται η απόξεση και η τμηματική βιοψία σε βλάβες, που μπορεί να εξαιρεθούν και να συγκλεισθούν κατά πρώτο σκοπό.

σπίλος

Οι σπίλοι είναι βλάβες που υπάγονται στην κατηγορία των αμαρτωμάτων του δέρματος, δηλαδή είναι περίγραπτες δυσπλασίες εμβρυϊκής προέλευσης, που αφορούν ένα ή περισσότερα στοιχεία του δέρματος.

Μελάνωμα κεφαλής

Οι ασθενείς με μελάνωμα τριχωτού κεφαλής, προσώπου και τραχήλου είναι υποψήφιοι να αναπτύξουν λεμφαδενικές μεταστάσεις στους επιχώριους λεμφαδένες (στην παρωτίδα, τους υπογνάθιους τους προ- και οπίσθιους ωτιαίους,  και σε όλο τον τράχηλο).

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Σε μία πενταετία το 5% (0-9%) των BCC θα υποτροπιάσουν από την αρχική θεραπεία, το ποσοστό δε αυτό είναι παραπλήσιο για τα διάφορα είδη θεραπείας και παρά την εκτομή σε υγιή όρια προκειμένου για χειρουργική θεραπεία.

Menu