Για βιοψία πρέπει να αφαιρούνται μόνο οι μελαχρωστικές αλλοιώσεις με ύποπτα κλινικά χαρακτηριστικά. Αντενδείκνυται η απόξεση και η τμηματική βιοψία σε βλάβες, που μπορεί να εξαιρεθούν και να συγκλεισθούν κατά πρώτο σκοπό.
Δερματικές βλάβες οι οποίες είναι ύποπτες για μελάνωμα, πρέπει να εξαιρούνται με εμφανώς υγιή όρια 1-3 χιλ. και σε βάθος που να περιλαμβάνει και τμήμα του υποδορίου λίπους. Αντενδείκνυνται ευρύτερες εκτομές διότι επηρεάζουν την περαιτέρω απεικόνιση των λεμφαδένων.
Συνιστάται να αποφεύγεται η καταστροφή μελαχρωστικών αλλοιώσεων με χρήση Laser.
Η ευρεία εκτομή της δερματικής βλάβης γίνεται για να μειωθεί η πιθανότητα της τοπικής υποτροπής που κυμαίνεται από 3 έως 20%. Πρέπει να γίνεται μέσα σε 90 ημέρες από τη αρχική εκτομή και φυσικά μετά από θετική βιοψία ή αν στα χειρουργικά όρια εκτομής εξακολουθεί να υπάρχει βλάβη. Η διάρκεια αυτού του μεσοδιαστήματος δεν επηρεάζει την επιβίωση ή τον ελεύθερο νόσου χρόνο. Η ευρεία εκτομή πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με την ανεύρεση του λεμφαδένα φρουρού (σε περίπτωση διεγνωσμένης κακοήθειας)
Οι κατάλληλες διαστάσεις για τη ευρύτερη εκτομή της περιοχής αφαίρεσης μελανώματος σήμερα προσδιορίζονται από το πάχος κατά Breslow της πρωτοπαθούς βλάβης. Βέβαια πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι τα όρια εκτομής σχετίζονται με την κλινική διάμετρο της βλάβης και όχι με το πάχος αυτής κατά Breslow. Επίσης ότι τα όρια εκτομής σχετίζονται και με την θέση της βλάβης (για την κεφαλή, τον τράχηλο και τα χέρια απαιτούνται όρια 1,5 εκατοστά ενώ για τον κορμό 0,9 εκατοστά).
Οι σύγχρονες προτάσεις από το National Comprehensive Cancer Network βασίζονται στο πάχος κατά Breslow και είναι:
1. Μελάνωμα in situ: εκτομή με όρια 0.5εκ.
2. Βλάβες < 1.0 χιλ. σε πάχος: συντηρητικές εκτομές με όρια 1.0 εκ., επιτρέποντας την σύγκλιση του τραύματος κατά 1ο σκοπό σε όλες τις περιπτώσεις.
3. Βλάβες ενδιαμέσου πάχους (1.0–4.0χιλ.): 2.0 εκ. όρια είναι κατάλληλα.
4. Μεγάλου πάχους βλάβες (>4.0 χιλ.): απαιτούνται όρια ευρύτερα από 2.0 εκ., για την αντιμετώπιση της νόσου τοπικά.
Τα όρια μπορεί να τροποποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη την ανατομία και την λειτουργία της περιοχής. Τα όρια αφορούν τη συνολική εκτομή της βλάβης και δεν αφορούν το ιστολογικό παρασκεύασμα.
Η Moh’s Μικρογραφική Χειρουργική (MMS) είναι πιθανώς χρήσιμη se lentigo maligna, μελανώματα με πτωχά προσδιοριζόμενα όρια, και μελανώματα σε δύσκολες θέσεις όπως στο δάκτυλο, στο στόμα, στη μύτη, στο πτερύγιο του ωτός και περιοφθάλμια. Στους ασθενείς με μελάνωμα επιτυγχάνει την εκτομή, που είναι η καθολικά αποδεκτή θεραπευτική μέθοδος εκλογής για την πρωτοπαθή εστία. Η MMS ολοκληρώνεται μέσα σε 2 ώρες συνήθως και ποτέ δεν απαιτεί χρόνο μεγαλύτερο των 4 ωρών και δεν επηρεάζει την εύρεση του λεμφαδένα φρουρού καθ’ όσον αφαιρεί συνήθως μόνον 6-9 χιλιοστά υγιούς ιστού.
Η Moh’s Μικρογραφική Χειρουργική (MMS) διαφέρει από την ευρεία εκτομή διότι ελέγχονται όλα τα όρια και η εκτομή υγιών ιστών βασίζεται σε ιστολογικά ευρήματα (sensitivity έως 100% και specificity έως 90%)
Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr