Δέρμα

Μελάνωμα κεφαλής

Λεμφαδενικές μεταστάσεις σε μελάνωμα κεφαλής και τραχήλου

Οι ασθενείς με μελάνωμα τριχωτού κεφαλής, προσώπου και τραχήλου είναι υποψήφιοι να αναπτύξουν λεμφαδενικές μεταστάσεις στους επιχώριους λεμφαδένες (στην παρωτίδα, τους υπογνάθιους τους προ- και οπίσθιους ωτιαίους,  και σε όλο τον τράχηλο).

 
Η κατάσταση των επιχώριων λεμφαδένων είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης για την εξέλιξη της νόσου και τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας, αφού η ύπαρξη λεμφαδενικών μεταστάσεων ελλατώνει την επιβίωση κατά 40%.

 

Ο  πρώτος λεμφαδένας στον οποίο αποχετεύει η περιοχή της πρωτοπαθούς εστίας του μελανώματος και χρωματίζεται με κυανούν του μεθυλαινίου είναι ο λεγόμενος φρουρός λεμφαδένας (sentinel lymph node). Τα κακοήθη κύτταρα των λεμφαδενικών μεταστάσεων θα περάσουν πρώτα από ένα συγκεκριμένο λεμφαδένα ,ενώ οι υπόλοιποι λεμφαδένες θα διηθηθούν σε μεταγενέστερη φάση.


Υπολογίζεται ότι το 25% περίπου των μελανωμάτων μεγέθους  1,5-4 mm έχουν ήδη δώσει μικρομεταστάσεις στους επιχώριους λεμφαδένες.

Ταυτόχρονα με την αφαίρεση της πρωτοπαθούς εστίας και επιβεβαίωση της διάγνωσης διενεργείται ανίχνευση του λεμφαδένα φρουρού σε ασθενείς με μη ψηλαφητούς λεμφαδένες με μελανώματα :

•    πάχους ≥ 1mm κατά Breslow
•    με επίπεδο διήθησης κατά Clark ανεξαρτήτου πάχους με εκτεταμένη υποστροφή
•    με εξέλκωση ≥ 5 mm
•    σε μελανώματα πάχους > 4 mm για τη σταδιοποίηση και καθορισμό της φαρμακευτικής αγωγής.

Η ανίχνευση γίνεται με γ-κάμερα σε τμήμα ραδιοϊσοτόπων πυρηνικής ιατρικής. Μετά την εξέταση και την ανίχνευση ο  ασθενής οδηγείται άμεσα στο χειρουργείο όπου γίνεται η αφαίρεση του  επισημασμένου λεμφαδένα με τη βοήθεια geiger και την οπτική αναγνώρισή του λόγω της χρωστικής.
Σε περίπτωση εντοπισμού μικρομεταστάσεων επί του φρουρού λεμφαδένα πρέπει να διενεργείται εκλεκτικός ριζικός λεμφαδενικός καθαρισμός. Η ανίχνευση και βιοψία του φρουρού λεμφαδένα αποτελεί πλέον απόλυτη ένδειξη στη σταδιοποίηση και θεραπεία του μελανώματος.
Η 10ετής επιβίωση των ασθενών με μελάνωμα στην κεφαλή και τον τράχηλο είναι η ίδια περίπου με αυτή των μελανωμάτων του κορμού.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu