Δέρμα

Αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς εστίας στο μελάνωμα δέρματος

Όταν τεθεί η υποψία μελανώματος για υπάρχουσα μελαχρωματική βλάβη, η αντιμετώπισή της γίνεται με την αφαιρετική βιοψία.

Συνήθως σχεδιάζεται μία άτρακτος δέρματος με πολύ μικρά όρια υγιούς ιστού γύρω από τη βλάβη. Το μήκος της ατράκτου μπορεί να είναι έως και τριπλάσιο της διαμέτρου της βλάβης, και ο επιμήκης άξονας τοποθετείται κατά το δυνατόν παράλληλα με τις γραμμές ελάχιστης τάσης του δέρματος. Το τραύμα συγκλείεται κατά πρώτο σκοπό. Σε αυτό το στάδιο της βιοψίας η απευθείας σύγκλειση των τραυμάτων είναι ο κανόνας.

 

Μετά την ιστολογική εξέταση, όταν τεθεί με βεβαιότητα η διάγνωση του μελανώματος, είναι δυνατή η ακριβής σταδιοποίηση του όγκου όσον αφορά την πρωτοπαθή εστία. Σε διάμεσου πάχους και παχιά μελανώματα γίνεται ο απαραίτητος κλινικός και παρακλινικός έλεγχος για την εντόπιση λεμφαδενικών και απομακρυσμένων μεταστάσεων.

Για λεπτά μελανώματα σταδίου Ι η συμπληρωματική εκτομή με διάμετρο 1 cm γύρω από την ουλή της προηγούμενης αφαίρεσης αρκεί για την αντιμετώπιση της βλάβης.

Για μελανώματα ενδιάμεσου πάχους (1-4 mm) προτείνεται ευρεία εκτομή 2 cm γύρω από την ουλή της προηγούμενης εκτομής, ενώ στα «παχιά» μελανώματα (Breslow >4 mm) η ευρεία εκτομή είναι συνήθως 3 cm. Η επέμβαση της ευρείας εκτομής για ενδιάμεσα μελανώματα συνδυάζεται με την τεχνική του λεμφαδένα φρουρού στον ίδιο χρόνο, για ανίχνευση λεμφαδενικών μεταστάσεων.

Οι ευρείες εκτομές έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλα ελλείμματα, που ανάλογα με τη χαλαρότητα του δέρματος της περιοχής, πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να συγκλειστούν άμεσα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η κάλυψη του ελλείμματος γίνεται με κάποια από τις μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής, δηλαδή είτε δερματικά μοσχεύματα, μερικού ή ολικού πάχους, είτε κρημνούς. Σε ειδικές περιοχές η ευρεία εκτομή μπορεί να απαιτήσει ειδική θεραπεία π.χ. η αντιμετώπιση ενός υπονυχίου μελανώματος πιθανά να είναι ακρωτηριασμός κατά τη μεσότητα της μέσης φάλαγγας του δακτύλου, ενώ για την ευρεία εκτομή ενός μελανώματος μεσοδακτυλίου πτυχής πιθανά να απαιτηθεί ακρωτηριασμός δύο δακτύλων, από το ύψος των  μεταταρσίων ή των μετακαρπίων οστών.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu