ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Δέρμα

Σπίλοι το καλοκαίρι

Μπορεί το καλοκαίρι να γίνεται αφαίρεση σπίλων;

Είναι γνωστό οτι το δέρμα που εκτίθεται υπερβολικά στην ηλιακή ακτινοβολία έχει αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Ο χειρότερος καρκίνος είναι το μελάνωμα, με πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις. Επικίνδυνοι σπίλοι είναι αυτοί που μεταβάλλονται σε χρώμα, σχήμα ή μέγεθος. Είναι ύποπτοι για κακοήθεια και πρέπει να αφαιρούνται άμεσα.

σπίλοι είναι οι γνωστές σε όλους "ελιές" και είναι η συχνότερη καλοήθης βλάβη του δέρματός μας. Κάποιοι απο αυτούς τους σπίλους όμως, αν και καλοήθεις, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή επειδή πάντα κρύβεται ο κίνδυνος της κακοήθους εξαλλαγής.

Οι σπίλοι που χρήζουν χειρουργικής αφαίρεσης και πιθανώς κρύβουν κάποιο δυναμικό καοήθειας, μετά την εκτίμηση πο δερματολόγο, θα πρέπει να αφαιρούνται απο χειρουργό.

Υπάρχουν και σπίλοι σε ιδιαίτερα σημεία όπως στις παλάμες και στα πέλματα, όπου θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυης μελανώματος.

Επίσης υπάρχουν και σπίλοι που “χρειάζεται” να εξαιρεθούν για αισθητικούς λόγους ή επειδή βρίσκονται σε σημείο που τραυματίζονται συχνά

Πότε όμως είναι σωστό να γίνεται η επέμβαση αφαίρεσης των σπίλων; Υπάρχει πρόβλημα να διενεργηθεί χειρουργική αφαίρεση το καλοκαίρι;

Oι τρόποι αφαίρεσης των σπίλων μπορεί να είναι διάφοροι:

 Η αφαίρεση των σπίλων μπορεί να γίνει οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου αλλά το καλοκαίρι καλό θα είναι να αποφεύγεται για τρείς κυρίως λόγους

Η ηλιακή ακτινοβολία επηρρεάζει την διαδικασία της μετεγχειρητικής επούλωσης του τραύματος με αποτέλεσμα την καθυστέρησή της.

Η αποχή απο το μπάνιο στη θάλασσα κρίνεται απαραίτητη μέχρι την τελική επούλωση του τραύματος. Ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι μεγάλος ακολουθούμενος απο πιθανή παραμόρφωση του δέρματος και δυσμορφία του τραύματος

Ένας ύποπτος για κακοήθεια σπίλος δεν πρέπει να εκτίθεται σε επιπλέον ηλιακή ακτινοβολία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν οι πολύ επικίνδυνοι σπίλοι που μπορεί να κρύβουν μελάνωμα και θα πρέπει να αφαιρούνται όσο το δυνατόν συντομότερα με την υποψία ή την διάγνωσή τους.

Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο έχει η πρόληψη και αυτή επιτυγχάνεται με απλούς κανόνες όπως είναι η αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας της μεσημβρινές ώρες και η προστασία με αντιλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας πάνω απο 30.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu