ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ορθό - Πρωκτός

λουτρό sitz

Εδρόλουτρα: Λουτρό – μπάνιο sitz

Μια μέθοδος ανακούφισης των συμπτωμάτων των πρωκτικών παθήσεων καθώς και ένας εξαιρετικός τρόπος υγιεινής της περιοχής είναι το λουτρό, ή ορθότερα εδρόλουτρο sitz.

 

 

Η λέξη sizt προέρχεται από τη γερμανική γλώσσα και συγκεριμένα από τη λέξη sitzen που σημαίνει κάθομαι.

Άρα λοιπόν το εδρόλουτρο sitz είναι το βύθισμα της περιοχής του πρωκτού σε νερό, σε τέτοια στάση, όπως όταν καθόμαστε. Το «εδρόλουτρο» αναφέρεται στο λουτρό του πρωκτού, που γίνεται κυριώς για ανακουφιστικούς και φυσικά θεραπευτικούς λόγους

Τα εδρόλουτρα, εκτός του ότι διατηρούν καθαρή την περιοχή, αυξάνουν τη ροή του αίματος στην πάσχουσα περιοχή και αυτό έχει σαν η πάσχουσα περιοχή να ανακουφίζεται από τον ερεθισμό.

Σε ποιες παθήσεις συστήνεται:

Χειρουργείο αιμορροίδων
Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στην περιγεννητική και περιπρωκτική περιοχή
δυσκοιλιότητα ή η διάρροια
Ανακούφιση από τα συμπτώματα των αιμορροίδων ειδικά σε περιπτώσεις θρόμβωσης εξωτερικών
Μετά τον τοκετό
Ραγάδες πρωκτικού δακτυλίου

Ένα λουτρό sitz μειώνει τη φλεγμονή, βελτιώνει την υγιεινή της περιοχής και προωθεί τη ροή του αίματος στην περιοχή των οργάνων που πάσχουν.

Το εδρόλουτρο γίνεται με κάθισμα σε χλιαρό νερό χωρίς τη χρήση σαπουνιού ή αλλών προιόντων καθαρισμού.

Η εμβύθιση της πάσχουσας περιοχής μέσα στο χλιαρό νερό γίνεται για 10-15 λεπτά τη φορά. Επαναλαμβάνουμε συνήθως για 2-3 φορές την ημέρα εκτός αν κατόπιν συμβουλής ιατρού υπάρχει διαφορετική σύσταση.

Τα συγκεκριμένα λουτρά υπάρχουν στο εμπόριο και σαν εναλλακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια λεκάνη πλαστική που να τοποθετείται πάνω στο κάθισμα της τουαλέτας.

Μετά τη χρήση φροντίζουμε για τον καλό καθαρισμό της «μπανιέρας»

Μετά από κάθε εδρόλουτρο στεγνώνουμε απαλά την περιοχή με μαλακή πετσέτα ή την αφήνουμε απλά να στεγνώσει στο περιβάλλον.

Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιστολάκι μαλλιών, ρυθμίζοντας το στον κρύο αέρα ή στο πολύ χαμηλό ζεστό.


Διαβάστε επίσης:

Κνησμός περιπρωκτικής περιοχής και πρωκτού

Κνησμός πρωκτού

Χαρτί υγείας, πλύσιμο ή μαντηλάκια ?

Δυσκοιλιότητα και καθαρτικά

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu