ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ορθό - Πρωκτός

Κνησμός περιπρωκτικής περιοχής και πρωκτού

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ασθενών επισκέπτονται τον ιατρό αιτιώμενοι αίσθημα κνησμού (φαγούρα) στην πρωκτική και περιπρωκτική περιοχή.

Αυτό το φαινόμενο δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο, διότι υπάρχουν παθήσεις που προκαλούν αυτό το σύμπτωμα, αλλά χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης και όχι απλά συντηρητικής.

Τα συμπτώματα αρχικά εντοπίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή τις περιπρωκτικής χώρας, αλλά μπορούν να καταλάβουν όλη την έκταση του περινέου και την έσω επιφάνεια αμφότερων των μηρών.

Τα συμπτώματα καθίστανται εντονότερα: (1) μετά από κάθε κένωση ειδικά υδαρούς σύστασης, (2) λίγο πριν την πρωινή αφύπνιση λόγω αύξησης τις θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια τις νυκτερινής κατάκλισης και (3) κατά τις θερινούς μήνες λόγω τις μεγαλύτερης εφίδρωσης που παρατηρείται.

Μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει δακτυλική εξέταση του ορθού, πρωκτοσκόπηση και ορθοσιγμοειδοσκόπηση με σκοπό την αποκάλυψη άλλων πιθανών παθολογικών καταστάσεων οι οποίες ενοχοποιούνται για διαβροχή του περιπρωκτικού δέρματος και πρόκληση κνησμού. Κατά τη διάρκεια τις κλινικής εξέτασης ασαφείς, μη-αναμενόμενες ή ύποπτες αλλοιώσεις τις περιοχής πρέπει να υποβάλλονται σε βιοψία για διαγνωστικούς λόγους, ενώ ίσως να είναι απαραίτητη η συνδρομή τις δερματολόγου.

Το 95% των ασθενών ανακουφίζονται από τα συμπτώματά τους με συνδυασμό υγιεινής, αποφυγής ερεθιστικών ουσιών, τοπικής εφαρμογής κορτικοστεροειδών και ήπιων αγχολυτικών.

Τα πιθανά αίτια του κνησμού στον πρωκτό είναι:


Αιμορροΐδες, Ραγάδα, Περιεδρικό συρίγγιο, Πρόπτωση ορθού, Ιδραδενίτιδα πρωκτού, Κονδυλώματα
Ιογενείς (Ιος του απλού έρπητα, HPV λοίμωξη)
Βακτηριακές (Γονόρροια, Σύφιλη, Φυματίωση)
Μυκητιασικές (Candida albicans, Δερματόφυτα)
Παρασιτικές (Νηματοσκώληκες, Φθειρίαση, Ψώρα)

Κολχικίνη, Κινιδίνη, Τετρακυκλίνη, Ερυθρομυκίνη, Αναβολικά στεροειδή
Σακχαρώδης διαβήτης, Αποφρακτικός ίκτερος, Ουραιμία
Σαπούνια, Αποσμητικά, Αρώματα, Εσώρουχα, Τοπικά αναισθητικά
Ψωρίαση, Έκζεμα, Λευκοπλακία, Νόσος του Bowen, Νόσος του Ρaget

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu