ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Άρθρα στον τύπο

Ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου - Άρθρο στο Iatropedia.gr

Σε άρθρο στο Iatropedia.gr ο χειρουργός κος Όθωνας Μιχαήλ γράφει για τη ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου

 

Με τον όρο ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου περιγράφεται ένα «σχίσιμο» στο δέρμα του πρωκτικού σωλήνα, το οποίο χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια ανθεκτικότητα στη διαδικασία της επούλωσης. Η νόσος παρατηρείται με την ίδια συχνότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

Οι θεωρίες της τοπικής φλεγμονής, του σπασμού του έσω σφιγκτήρα μυ και του τραυματισμού των πρωκτικών στυλών κατά τη διέλευση σκληρών κοπράνων έχουν προταθεί ως πιθανοί παθογενετικοί μηχανισμοί πρόκλησης της πρωτοπαθούς ραγάδας. Προηγηθείσες επεμβάσεις στην ορθοπρωκτική περιοχή, περιεδρικά συρίγγια, μη ειδικές πρωκτίτιδες και νόσος του Crohn ενοχοποιούνται για το σχηματισμό δευτεροπαθούς ραγάδας.
Επιδημιολογικά στοιχεία

Η νόσος παρατηρείται με την ίδια συχνότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Πώς εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

Ο οξύς και διαξιφιστικός πόνος κατά την αφόδευση αλλά και μετά από αυτή αποτελεί το προεξάρχον σύμπτωμα της νόσου. Ο πόνος είναι τόσο έντονος, ώστε πολλές φορές ο ασθενής αναβάλλει εκούσια την κένωση εγκαθιστώντας παρατεταμμένη δυσκοιλιότητα με σκοπό να αποφύγει την έκλυσή του. Για αρκετές ώρες μετά την αφόδευση αίσθημα καύσους ή δυσφορίας παραμένει στην περιοχή του περινέου. Μπορούν επίσης να παρατηρηθούν απώλεια μικρής ποσότητας αίματος, υδαρής έκκριση, οίδημα και κνησμός του πρωκτικού δακτυλίου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο site: Iatropedia.gr

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu