Άρθρα στον τύπο

Νέα υποσχόμενη μέθοδος αντιμετώπισης περιεδρικού συριγγίου με Laser - (Δρωμενα.gr)

Σε άρθρο στο Δρώμενα.gr ο χειρουργός κος Όθωνας Μιχαήλ γράφει για την νέα υποσχόμενη μέθοδο αντιμετώπισης περιεδρικού συριγγίου με Laser.

 Ένας απο τους βασικούς παράγοντες δημιουργίας περιεδρικού συριγγίου είναι η αυτόματη ή ιατρογενής παροχέτευση ενός περιεδρικού απόστηματος. Επειδή η ανάπτυξη του συριγγίου, κατα κανόνα, εμπεριέχει προσβολή κατα κάποιον τρόπο με τους σφιγκτήρες του πρωκτού, η κατανόηση των συμπτωμάτων και η σωστή διαγνωστική προσπέλαση έχει θεμελιώδη σημασία για το σχεδιασμό της κατάλληλης εγχειρητικής τεχνικής ώστε να διατηρηθεί η ακεραιότητα του σφιγκτηριακού μηχανισμού.

Οι μορφές και η συχνότητα των περιεδρικών συριγγίων, σε σχέση με τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, έχουν ως εξής:
• Διαμεσο-σφιγκτηριακά (Intersphincteric)70%
• Δια-σφιγκτηριακά (Transsphincetic)25%
• Υπερ-σφιγκτηριακά (Suprasphinceric) 3%
• Εξω-σφιγκτηριακά (Extrasphincteric) 2%

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα περιεδρικά συρίγγια, δεν αφήνουν περιθώρια στον ασθενή να προγραμματίσει την επίσκεψή του στον χειρουργό. Προκαλείται διαταραχή στην καθημερινότητα λόγω κακής υγιεινής. Η μακροχρόνια παρουσία εκκρίματος στην περιοχή του περινέου αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμα. Το έκκριμα είναι συνήθως διαυγές, σπάνια αιμορραγικό και σπανιότερα πυώδες (μετά από αυτόματη παροχέτευση υποτροπιάζοντος περιεδρικού αποστήματος). Συνεπεία της μακροχρόνιας διαβροχής του περιπρωκτικού δέρματος, ο ασθενής παραπονείται για κνησμό, νηγμώδες άλγος και αίσθημα δυσφορίας στην περιοχή.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς δίνουν ένα ιστορικό αυτόματης ή τουλάχιστον μιας χειρουργικής παροχέτευσης περιεδρικού συριγγίου κατά το παρελθόν, καθώς επίσης και ιατρογενή τραυματισμό κατά τη διάρκεια γυναικολογικής ή περιπρωκτικής επέμβασης. Συμπτώματα όπως διαταραχή των εντερικών συνηθειών, απώλεια αίματος ή βλέννης δια του πρωκτού, κοιλιακό άλγος, γενικά συμπτώματα, πυρετός και απώλεια βάρους πρέπει να ερωτώνται πάντοτε κατά τη λήψη του ιστορικού, ώστε να αποκλεισθούν ή να διερευνηθούν άλλα πιθανά αίτια πρόκλησης περιεδρικού αποστήματος – συριγγίου, εκτός από τη φλεγμονή των πρωκτικών αδένων.

Διαγνωστική διερεύνηση: Η επισκόπηση της περιπρωκτικής χώρας δίνει ιδιαίτερες πληροφορίες για ουλές από προηγούμενες παροχετεύσεις περιεδρικών αποστημάτων, καθώς επίσης και ερυθρότητα και φλεγμονή του περιπρωκτικού δέρματος λόγω της συνεχούς διαβροχής, ενώ με την ψηλάφηση ελέγχονται τόσο το περιπρωκτικό δέρμα όσο και ο πρωκτικός σωλήνας.

Η κλινική εξέταση της περιοχής θα αποκαλύψει σε μεγάλο ποσοστό το εξωτερικό ή τα εξωτερικά στόμια του συριγγίου.

Η επισκόπηση μπορεί να αποκαλύψει το εσωτερικό στόμιο σε περιπτώσεις χαμηλών περιεδρικών συριγγίων. Η ψηλάφηση μπορεί να αναδείξει ένα εσωτερικό στόμιο ή μια σκληρή περιοχή ενδεικτική ύπαρξης στομίου. Εαν το έσω στόμιο δεν καταστεί εμφανές με την επισκόπηση και την ψηλάφηση ιδιαίτερη διαγνωστική σημασία έχει η Μαγνητική τομογραφία με πρωτόκολλο πυέλου και το ενδο-ορθικό υπερήχο.

Τέλος, η πρωκτοσκόπηση και η ορθοσκόπηση πρέπει να αποτελούν απαραίτητα συμπληρώματα της κλινικής εξέτασης γιατί μπορούν να απακαλύψουν το έσω στόμιο, αλλά και πιθανές συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις στον εντερικό αυλό, αδιάγνωστες μέχρι τη στιγμή της διερεύνησης του περιεδρικού συριγγίου.

Τα περιεδρικά συρίγγια κατα κανόνα αποτελούν πρόκληση για τον χειρουργό. Παλαιότερες και νεότερες εξελιγμένες τεχνικές έχουν καλά αποτελέσματα, αλλά το ποσοστό των υποτροπών εξακολουθεί διεθνώς να παραμένει αρκετά υψηλό, κυρίως λόγω της ιδιαίτερης αντιμετώπισης που πρέπει να έχει το έσω στόμιο του συριγγίου.

Η καινοτομική μέθοδος θεραπείας FiLaC® (Fistula – track – Laser Closure) επιδιώκει τη σύγκλιση του περιεδρικού συριγγίου χωρίς τραυματισμό του σφικτήρα, με διατήρηση κάθε μέρους του μυϊκού ιστού και την ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου ακράτειας.

Η θεραπεία συνίσταται στη σύγκλιση (κλείσιμο) του συριγγίου με τη χρήση του laser Leonardo και μιας ειδικής οπτικής ίνας με κυκλική (360ο) διάχυση της ενέργειας.

Η θεραπεία πραγματοποιείται με την προώθηση και την ακριβή τοποθέτηση της οπτικής ίνας στο συρίγγιο, με οδηγό την ειδική δέσμη του laser. Καθώς η οπτική ίνα αποσύρεται εφαρμόζουμε ενέργεια laser που καταστρέφει με ελεγχόμενο τρόπο τον επιθηλιακό ιστό και συγκλίνει (σφραγίζει) τα τοιχώματα του συριγγίου.

Η θεραπεία FiLaC®έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:
• Η θεραπεία με τη μέθοδο FiLaC® είναι απλή, σύντομη (μέχρι 15 λεπτά), αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη
• Εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο και ακρίβεια κατά την επέμβαση αποφεύγοντας ενδεχόμενο εκτομής ή διαχωρισμού και τους συνακόλουθους κινδύνους μολύνσεων ή άλλων επιπλοκών
• Απαιτεί ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (day clinic) και είναι ιδανική για τη θεραπεία πολλαπλών υποτροπών (επί αποτυχημένων χειρουργικών αφαιρέσεων)
• Οι διαστάσεις της κύστεως / συριγγίου δεν συνιστούν περιορισμό ενώ η ευκαμψία των ινών εξασφαλίζει πρόσβαση για θεραπεία κύστεων / συριγγίων με δύσκολη ανατομία.
• Το μήκος του συριγγίου δεν αποτελεί περιορισμό
• Η ενέργεια του laser επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
Η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες τεχνικές για το κλείσιμο του στομίου

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο site: Δρώμενα.gr

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu