ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ορθό - Πρωκτός

Ραγάδα δακτυλίου - Συντηρητική αντιμετώπιση

Η συντηρητική και φαρμακευτική αγωγή στην  θεραπεία της ραγάδας του δακτυλίου έχει στόχο να προκαλέσει χάλαση των λείων μυϊκών ινών του έσω σφιγκτήρα

του πρωκτού με απώτερο σκοπό την βελτίωση της αιματικής παροχής και συνεπώς την βελτίωση των τοπικών συνθηκών που θα προάγουν την επούλωση της χρόνιας ραγάδας.

 

Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει: α) τοπική εφαρμογή παραγόντων, υπό μορφή γέλης ή υπόθετων, που ελαττώνουν τον τόνο του έσω σφιγκτήρα (νιτρογλυκερίνη, νιφεδιπίνη, διλτιαζέμη) β) τοπική ένεση botulinum toxin (botox) γ) διαστολές του δακτυλίου (δακτυλικές, πνευματικές, μηχανικές).

Τα νιτρώδη, μέσω της απελευθέρωσης μονοξειδίου του αζώτου (NO) προκαλούν χάλαση στον έσω σφιγκτήρα. Η αγγειοδιαστολή που συνοδεύει τη δράση τους βελτιώνει την αιμάτωση της περιοχής συμβάλλοντας στην ταχύτερη επούλωση της ραγάδας.Τοπική εφαρμογή νιτρογλυκερίνης (GTN) έχει βρεθεί να θεραπέυει την χρόνια ραγάδα σε ποσοστό περίπου 90% των ασθενών μετά από θεραπεία 10 εβδομάδων. Ήπιες παρενέργειες αναφέρονται όπως ζάλη ή κεφαλαλγίες, τα οποία υποχωρούν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς με υπόταση ή καρδιολογικά προβλήματα.

Οι ανταγονιστές ασβεστίου (νιφεδιπίνη, διλτιαζέμη) έχουν δοκιμαστεί με αρκετά καλά αποτελέσματα προκαλώντας χάλαση και μείωση του τόνου ηρεμίας του έσω σφιγκτήρα.

Το BOTOX εκτός απο την διαδεδομένη εφαρμογή του στην πλαστική χειρουργική,άρχισε να εφαρμόζεται και στην αντιμετώπιση της χρόνιας ραγάδας. Στην μέθοδο αυτή με την ένεση της τοξίνης στον έσω σφιγκτήρα του πρωκτού επιτυγχάνεται μία παρατεταμένη αλλά αναστρέψιμη παράλυση του μυός, η οποία διαρκεί για περίπου δύο με τρεις μήνες, χρονικό διάστημα αρκετό για την επούλωση της ραγάδας.

Τα τοπικά αναισθητικά (Xylocaine gel) προσφέρουν μόνο ανακούφιση απο τα συμπτώματα χωρίς να προσφέρουν θεραπεία.

Τέλος οι διαστολές του πρωκτικού δακτυλίου αποτελούν μία ακόμη δημοφιλή μέθοδο αντιμετώπισης της ραγάδας. Γίνονται είτε με την κλασσική μέθοδο των τεσσάρων δακτύλων για τέσσερα λεπτά (δακτυλικές) είτε με τη χρήση ενός διαστολέα Park που διανοίγεται έως τα 4,8 εκατοστά (μηχανικές) ή με την εισαγωγή ενός ειδικού ορθοπρωκτικού μπαλονιού που φουσκώνεται μέχρι μιας ορισμένης πίεσης (πνευματικές).

Διαβάστε ακόμα

Ραγάδα πρωκτού - Θεραπεία με J-plasma

Ραγάδα πρωκτού - Θεραπεία με Laser

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu