ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ορθό - Πρωκτός

Πότε χρειάζεται χειρουργείο η ραγάδα

Ένα από τα βασικά ερωτήματα των ασθενών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου είναι αν κατά πόσον μπορεί να υπάρξει θεραπεία με διάφορες κρέμες και γενικά με μόνο με φαρμακευτική αγωγή.

 

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου 6-8 εβδομάδες χρειάζονται για την ίαση των πρωκτικών ραγάδων χωρίς την παραμικρή χειρουργική παρέμβαση στο ένα τρίτο των ασθενών, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό μερικές απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μειώνουν ή ακόμα και εξαφανίζουν τα συμπτώματα.

Τι είναι όμως οι ραγάδες:

Με τον όρο ραγάδα πρωκτικού δακτυλίου περιγράφεται ένα «σχίσιμο» στο δέρμα του πρωκτικού σωλήνα, το οποίο χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια ανθεκτικότητα στη διαδικασία της επούλωσης. Η νόσος παρατηρείται με την ίδια συχνότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Ακόμα και σήμερα θεωρείται οτι το γενεσιουργό αίτιο της ραγάδας είναι ο τραυματισμός του επιθηλίου (π.χ. από σκληρά κόπρανα σε δυσκοιλιότητα, πρωκτική σεξουαλική επαφή)  που στη συνέχεια προκαλεί πόνο και σπασμό του έσω σφιγκτήρα και δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο (δυσκοιλιότητα-τραυματισμός-πόνος-σπασμός) ο οποίος παρεμποδίζει την επούλωση. Η λύση της συνέχειας του βλεννογόνου από τραύμα, φλεγμονή ή λοίμωξη δεν επουλώνεται και μεταπίπτει σε χρόνια ραγάδα όταν υπάρχει υπερτονία του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Σύγχρονες μελέτες απέδειξαν ότι η υπερτονία του έσω σφιγκτήρα σε συνδυασμό με μικροτραυματισμό του πρωκτικού σωλήνα αποτελεί τον βασικό αιτιολογικό παράγοντα της νόσου.Τα συμπτώματα και το ιστορικό συνήθως αρκούν για την αναγνώριση της πάθησης.

Ωστόσο, επιβάλλεται η κλινική εξέταση προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Η αιμορραγία αν και αρκετά συχνή, έχει τον χαρακτήρα ελάχιστης αποβολής ζωηρά ερυθρού αίματος στην κένωση (ανάμειξη με κόπρανα), στη λεκάνη ή στο χαρτί τουαλέτας. Επίσης μπορεί να υπάρχει κνησμός , βλεννώδης  εκροή και μικρή απώλεια κοπράνων με διαρκή ερεθισμό του δακτυλίου.

Εντοπίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις στην οπίσθια μέση γραμμή του πρωκτού και χαρακτηρίζονται από μια εξελκωμένη βλάβη, έναν μικρό ογκίδιο στη βάση της ραγάδας που συνοδεύεται από μεγέθυνση των πρωκτικών θηλών. ‘Όλα αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου σε ποσοστό 70% των ασθενών.

Μικρές πρωκτικές ραγάδες λόγω δυσκοιλιότητας δημιουργούνται συχνά, όμως οι περισσότερες επουλώνονται χωρίς επακόλουθα προβλήματα.

Ο οξύς και διαξιφιστικός πόνος κατά την αφόδευση αλλά και μετά από αυτή αποτελεί το προεξάρχον σύμπτωμα της νόσου. Ο πόνος είναι τόσο έντονος, ώστε πολλές φορές ο ασθενής αναβάλλει εκούσια την κένωση εγκαθιστώντας παρατεταμένη δυσκοιλιότητα με σκοπό να αποφύγει την έκλυσή του. Για αρκετές ώρες μετά την αφόδευση αίσθημα καύσους ή δυσφορίας παραμένει στην περιοχή του περινέου. Η αρχική διαχείριση περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και συμπτωματική ανακούφιση.

Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες με επακόλουθη αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και υγρών για να κάνει φυσιολογική την αφόδευση, η σωστή πρωκτική υγιεινή με πλύσιμο και μαλακό σκούπισμα χωρίς τη χρήση σκληρού χαρτιού υγείας η μωρομάντηλων καθώς και η ανάγκη διατήρησης της περιοχής του πρωκτού στεγνή είναι τα πρώτα στάδια της συντηρητικής θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Ιδιαίτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα  μπορούν να προσφέρουν και τα εδρόλουτρα sitz (κάθισμα σε λεκάνη με χλιαρό νερό για 10-15 λεπτά), λόγω της χαλάρωσης που προκαλούν στον σφιγκτήρα και την αισθητά μειωμένη αίσθηση του πόνου, που σε κάποιες περιπτώσεις διαρκεί και ολόκληρη την ημέρα.

Η χρήση φαρμακευτικών ουσιών όπως ειδικές επουλωτικές κρέμες και αλοιφές που προκαλούν μια προσωρινή χαλάρωση στον σφιγκτήρα θεωρούνται ως η απαρχή της θεραπείας και μπορεί να φτάσει και σε χρονικό διάστημα τους δύο μήνες μέχρι να υπάρξει το οριστικό αποτέλεσμα. Αν στο χρονικό αυτό διάστημα υπάρξει υποτροπή στα συμπτώματα τότε μοναδική λύση αποτελεί η χειρουργική παρέμβαση.

Στο χρονικό αυτό διάστημα η ραγάδα έχει μεταπέσει σε κατάσταση χρονιότητας ανθεκτική στη συντηρητική θεραπεία και ο ρόλος του χειρουργού είναι να δημιουργήσει ξανά τις συνθήκες στην περιοχή ώστε ο οργανισμός να επουλώσει τις πληγές του.

Η ραγάδα δεν είναι μια νόσος που «αφαιρείται». Ο χειρουργός δεν έχει κάτι να βγάλει στο χειρουργείο.

Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης της ραγάδας του πρωκτού με τη χρήση Laser, RF και J-Plasma, έχουν σαν στόχο να καταστρέψουν σε ελάχιστο βάθος το χείλος του τραυματισμένου ιστού, ώστε να μπορέσει να επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο η διαδικασία επούλωσης. Ο οργανισμός στη ραγάδα δακτυλίου είναι υπεύθυνος για την επούλωση. Ο χειρουργός απλά διαμορφώνει τις σωστές συνθήκες επούλωσης, δημιουργώντας εξαρχής το κατάλληλο έδαφος για την επούλωση.

Οι παλαιότερες επικίνδυνες τεχνικές που και μόνο στο άκουσμα προκαλούν φόβο – «σφικτηροτομή», αποτελούν οριστικά παρελθόν.

Οι νέες μέθοδοι θεραπείας που εφαρμόζει ο χειρουργός Δρ. Όθων Μιχαήλ είναι απόλυτα ασφαλείς για τους ασθενείς, χωρίς μετεγχειριτικές επιλοκές όπως ακράτεια, διότι δεν υπάρχει καμμία παρέμβαση στους σφιγκτήρες.

Χαρακτηριστικα της αντιμετώπισης με J-Plasma

Μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης της ραγάδας πρωκτικού δακτυλίου εισήγαγε ο Γενικός Χειρουργός Όθων Π. Μιχαήλ στο Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου.

Το J-PLASMA είναι μία εξελιγμένη μορφή ενέργειας, που συνδυάζει τις μοναδικές ιδιότητες του ψυχρού πλάσματος Ηλίου με αυτές των ραδιοσυχνοτήτων. Το πλάσμα Ήλιο συγκεντρώνει την RF ενέργεια για καλύτερο έλεγχο του αποτελέσματος στον ιστό, παρέχοντας υψηλότερο επιπέδο ακρίβειας και ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων στους ιστούς. Αυτές οι ιδιότητες επιτρέπουν στο χειρουργό τη χρήση της ενέργειας πάνω και γύρω από πολύ ευαίσθητες περιοχές.

Η τεχνολογία πάνω στην οποία στηρίζεται το j-plasma είναι ο συνδυασμός της ισχύος ραδιοσυχνοτήτων με την ψυχρή ροή αερίου Ηλίου. Αυτό επιτρέπει σε ένα μοναδικό εργαλείο να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αιμόστασης εξ επαφής, αλλά και επίσης αιμόστασης χωρίς επαφή (spray). Έτσι η ακτίνα πλάσματος μπορεί να εφαρμόζεται τόσο σε περιορισμένες, όσο και εκτεταμένες επιφάνειες αιμόστασης.

Στη ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου, η εφαρμογή του J-Plasma αποτελεί μια καινοτόμο μέθοδο καταστροφής του παθολογικού ιστού που έχει προκληθεί λόγω της χρονιότητας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην προσβεβλημμένη περιοχή να ξεκινήσει την διαδικασία επούλωσης άμεσα, χωρίς πόνο (λόγω του μικρού βάθους εφαρμογής) και κυρίως χωρίς τους κινδύνους καταστροφικών συνεπειών από την εφαρμογή άλλων μεθόδων (ακράτεια κτλ)

Με την χρήση του J-plasma στην θεραπεία της ραγάδας του πρωκτικού δακτυλίου αποφεύγουμε τραυματισμό της περιοχής όπως οι προγενέστερες χειρουργικές μέθοδοι και μια πιθανή μικρή ή μεγάλη ακράτεια αερίων και κοπράνων που δημιουργούσαν αυτές για κάποιες εβδομάδες ή και μήνες καθώς επίσης υπάρχει και σχεδόν παντελής απουσία μετεγχειρητικού πόνου και ταλαιπωρία του ασθενούς.

 Τα οφέλη της μεθόδου είναι ιδιαίτερα σημαντικά και τα αποτελέσματα ασφαλή.

 

  • Είναι Αναίμακτη και το βασικότερο είναι Ανώδυνη
  • Γίνεται σε βάση ημερησιας νοσηλείας. Δεν χρειάζεται νοσηλεία αφού το πρωί πραγματοποιείται το χειρουργείο και το μεσημέρι ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του
  • Η περιποίηση του τραύματος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και αρκεί η καθημερινή υγιεινή

 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με την ραγάδα του πρωκτικού δακτυλίου στα παρακάτω άρθρα:

Ραγάδα πρωκτού - Θεραπεία με J-plasma

Ραγάδα πρωκτού - Θεραπεία με Laser

Ραγάδα πρωκτού: Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις (VIDEO)

Ενημερωτικός οδηγός για Ραγάδα

Διατροφικές συστάσεις σε Δυσκοιλιότητα

 

 

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu