ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Ραγάδα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΓΑΔΑ

Η ραγάδα δακτυλίου είναι μια γραμμική εξέλκωση της περιοχής του πρωκτού που συνήθως βρίσκεται στην οπίσθια μέση γραμμή.

 

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ

Η ραγάδα δακτυλίου προκαλείται από δυσκοιλιότητα και τοπικό τραυματισμό του πρωκτικού βλεννογόνου από κόπρανα, που οδηγεί σε σπασμό του εσωτερικού πρωκτικού σφιγκτήρα. Αυτό επιδεινώνει την δυσκοιλιότητα και η κατάσταση γίνεται χρόνια.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ πόνο στην περιοχή του πρωκτού κατά τη διάρκεια των κενώσεων και ενίοτε ήπια αιμορραγία. Εξαιτίας του πόνου, η δυσκοιλιότητα επιδεινώνεται.

Ακούστε την ραδιοφωνική συνέντευξη του χειρουργού

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση της ραγάδας δακτυλίου γίνεται με κλινική εξέταση και πρωκτοσκόπηση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ραγάδα δακτυλίου αντιμετωπίζεται αρχικά με φυτικές ίνες και υπακτικά κατά της δυσκοιλιότητας τοπικές αλοιφές κατά του σπασμού του έσω πρωκτικού σφιγκτήρα

Η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματική σε 70-80% των ασθενών όταν εφαρμόζεται σωστά για μερικές εβδομάδες. Όταν αποτυγχάνει, συνίσταται χειρουργική αντιμετώπιση.

Η χειρουργική θεραπεία της ραγάδας δακτυλίου περιλαμβάνει μερική διατομή του έσω πρωκτικού σφιγκτήρα, μια επέμβαση που γίνεται υπό γενική αναισθησία και διαρκεί 20 λεπτά. Έτσι διορθώνεται ο σπασμός του σφιγκτήρα αυτού, που είναι το κύριο αίτιο της ραγάδας δακτυλίου.

Η ραγάδα δεν αφαιρείται στο χειρουργείο, αλλά επουλώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση.

 

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu