ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Ομφαλοκήλη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ

Η ομφαλοκήλη είναι ένα εξόγκωμα στην περιοχή του ομφαλού. Στους ενήλικες η ομφαλοκήλη εμφανίζεται είτε λόγω ατελούς σύγκλεισης του ομφαλού κατά την βρεφική ηλικία, είτε λόγω διάτασης κάποιου σημείου περιμετρικά του ομφαλού. Μπορεί να συμβεί και στα δύο φύλα και σε οποιαδήποτε ηλικία.

 

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ

Η ομφαλοκήλη προκαλείται συνήθως με την παχυσαρκία, με πολλαπλούς και εργώδεις τοκετούς και γενικά με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης (χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, βαριά χειρωνακτική εργασία)

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Μερικές φορές εμφανίζεται ένα εξόγκωμα το οποίο μπορεί και να πονάει ή να προκαλεί αίσθημα πληρότητας. Αρκετές φορές με λίγο πίεση μπορεί να σπρωχτεί πίσω στην κοιλιά. Επιπλοκές μπορεί να συμβούν αν ο σάκος δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στην κοιλιά, με αποτέλεσμα μια τέτοια κατάσταση να οδηγήσει τον ασθενή επειγόντως στο χειρουργείο. Συνοπτικά τα συμπτώματα μπορεί να είναι : Κοιλιακή δυσφορία, Αίσθημα βάρους, Πόνος ανά διαστήματα, Εμφανής διόγκωση χωρίς άλλα συμπτώματα. Ο έντονος πόνος από μόνος του ή σε συνδυασμό με ερυθρότητα του δέρματος στο σημείο της κήλης είναι ένδειξη περίσφιξης και χρήζει επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται απο τον ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα. Εκτός απο την κλινική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται σε καθιστή και όρθια θέση, καθώς και με πρόκληση βήχα, μπορεί να χρειαστεί υπέρηχο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ομφαλοκήληκήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με ανοιχτή «κλασσική» μέθοδο, είτε λαπαροσκοπικά. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης πλέγματος, αλλά αυτό θα είναι αποτέλεσμα της συζήτησης με το χειρουργό σας.

Η αποκατάσταση της ομφαλοκήλης δεν θεωρείται επώδυνη επέμβαση και χάρη στην τοποθέτηση πλέγματος η επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητα είναι σχεδόν άμεση.Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu