Κήλες

Κήλες κοιλιακού τοιχώματος και η αντιμετώπισή τους

Previous Next

Ομφαλοκήλες

Οι συγγενείς ομφαλοκήλες αποτελούν τη συχνότερη ανωμαλία του κοιλιακού τοιχώματος στα παιδιά και η χειρουργική αποκατάστασή τους καθυστερεί μέχρι την ηλικία των 2 έως 4 ετών, εξαιτίας της υψηλής πιθανότητας αυτόματης σύγκλεισής τους.

Αμέσως μετά τη γέννηση, ο ομφαλικός δακτύλιος αρχίζει να συστέλλεται, ενισχυόμενος από τους εγκάρσιους ομφαλικούς συνδέσμους (αποφραχθείσες ομφαλικές αρτηρίες), το στρογγύλο σύνδεσμο (ομφαλική φλέβα) και τον ουραχό.

Το 10% των ομφαλοκηλών που ανευρίσκονται στους ενήλικες, θεωρούνται συγγενείς και είναι συχνότερες στις γυναίκες σε αναλογία 3:1. Οι ομφαλοκήλες συνηθέστερα συναντώνται σε πολύτοκες γυναίκες, εξαιτίας των ισχυρών δυνάμεων που ασκούνται κατά τον τοκετό ή σε ασθενείς με χρόνια αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση όπως άτομα με ασκίτη, υπερτροφία προστάτη, ΧΑΠ, δυσκοιλιότητα ή παχυσαρκία.

  • Ομφαλοκήλη
  • Ομφαλοκήλη
  • Ομφαλοκήλη

Το μέγεθος των ομφαλοκηλών ποικίλλει και μια μεγάλη κήλη με ένα στενό απονευρωτικό στόμιο έχει υψηλές πιθανότητες περίσφιξης.

Συνήθως εκδηλώνονται με συμπτωματολογία περίσφιξης επιπλόου, αν και μπορεί να εμφανιστούν με συμπτώματα περίσφιξης εντέρου. Η διαφορική διάγνωση μιας μάζας στην ομφαλική χώρα, συχνότερα περιλαμβάνει τον ομφαλομεσεντερικό πόρο, την κύστη του ουραχού ή τον λεμφαδένα Sister Mary Joseph.

Ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης αποτελούν: η παρουσία συμπτωμάτων όπως άλγος, ναυτία, σημεία απόφραξης, δυσανάλογο μέγεθος κήλης συγκριτικά με το απονευρωτικό στόμιο, αποχρωματισμός ή αλλαγή του χρώματος του δέρματος, καθώς επίσης και ο ασκίτης.

  • Ομφαλοκήλη και διάσταση μέσης γραμμής
  • Ομφαλοκήλη και διάσταση μέσης γραμμής
  • Ομφαλοκήλη και διάσταση μέσης γραμμής

Η εμφάνιση συμπτωμάτων, ιδιαίτερα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης και παχυσαρκία, αποτελούν ενδείξεις για εκλεκτική αποκατάσταση.

Η παράβλεψη των παραγόντων κινδύνου θέτει τους ασθενείς σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, όταν το μέγεθος της κήλης συνεχίζει να αυξάνεται ή όταν προσέρχονται για επείγουσα αποκατάσταση, και οδηγεί σε φτωχά αποτελέσματα και υψηλότερη νοσηρότητα και θνητότητα.

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu