ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Κήλες

Κήλες κοιλιακού τοιχώματος και η αντιμετώπισή τους

Previous Next

Επιγαστρική κήλη

Οι επιγαστρικές κήλες εντοπίζονται στη μέση γραμμή, κατά μήκος της λευκής γραμμής,

από την ξιφοειδή απόφυση μέχρι τον ομφαλό, εμφανίζονται στο γενικό πληθυσμό με επίπτωση 1-5%, είναι συχνότερες στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες (αναλογία 3:1), ενώ στο 20% των περιπτώσεων είναι πολλαπλές.

Η λευκή γραμμή σχηματίζεται από το χιασμό των απονευρωτικών ινών των θηκών του ορθού κοιλιακού μυός και η κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε σημεία λέπτυνσης των ινών αυτών. Σχεδόν όλες οι επιγαστρικές κήλες εντοπίζονται στα σημεία όπου υπάρχει μόνο ένας χιασμός των απονευρωτικών ινών, σε αντίθεση με το συνήθη, πολλαπλό και πολυάριθμο χιασμό αυτών.

Η λευκή γραμμή έχει μεγαλύτερο πλάτος στην ανώτερη κοιλία, συνεπώς έχει περισσότερο απολεπτυσμένες χιαζόμενες ίνες, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερη επίπτωση επιγαστρικών κηλών στην περιοχή αυτή, σε σχέση με την υπομφάλιο χώρα όπου η λευκή γραμμή είναι στενότερη και με πολυάριθμες χιαζόμενες ίνες.

Η αιτιολογία των επιγαστρικών κηλών είναι μερικώς συγγενής, εξαιτίας των υποκείμενων ανατομικών διαφορών του χιασμού της μέσης γραμμής και μερικώς επίκτητη από την τάση στην λευκή γραμμή- στην πλειοψηφία τους δε, εμφανίζονται σε ενήλικες 20 έως 50 ετών. Οι περισσότερες επιγαστρικές κήλες είναι μικρές, και περιέχουν μόνο προπεριτοναϊκό λίπος.

Η σωματική διάπλαση και η παχυσαρκία μπορεί να μην επιτρέπουν τη διάκριση της τυπικά ψηλαφητής μάζας από το περιβάλλον λίπος και μπορεί να αναγνωρίζεται μόνο από τη συμπτωματολογία, που περιλαμβάνει την επιδείνωση του άλγους κατά την άσκηση και την ύφεσή του κατά την κατάκλιση. Η συνεισφορά του US και της CT είναι πολλές φορές απαραίτητη σε ευτραφείς και παχύσαρκους ασθενείς.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu