ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Κήλες

Μηχανισμός υποτροπής της κήλης

Ο μηχανισμός της υποτροπής εξαρτάται από τον τύπο της προηγηθείσας αποκατάστασης, τη θέση και τον τύπο του πλέγματος που χρησιμοποιήθηκε και τους υπάρχοντες παράγοντες συν-νοσηρότητας του ασθενούς.

Η επιλογή και η προετοιμασία των ασθενών πριν την αποκατάσταση είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχία της επανεπέμβασης.

Η σημασία των χαρακτηριστικών του ασθενούς

Κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες σχετίζονται με αυξημένα ποσοστά υποτροπής μετά από αποκατάσταση κήλης, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η επιμόλυνση του τραύματος, η ανοσοκαταστολή, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το κάπνισμα.

Ο διαβήτης, με μη ικανοποιητική ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, σχετίζεται τόσο με εξασθενημένη δράση των ουδετεροφίλων όσο και με μειωμένη σύνθεση κολλαγόνου από τους ινοβλάστες, με αποτέλεσμα υψηλότερα ποσοστά επιμολύνσεων και φτωχή εναπόθεση κολλαγόνου στους ιστούς.

Οι Heniford και συν απέδειξαν πως οι παχύσαρκοι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένες ενδοκοιλιακές πιέσεις σε σχέση με τους μη παχύσαρκους, με αποτέλεσμα αυξημένες δυνάμεις τάσης στην περιοχή αποκατάστασης της κήλης.

Η επιμόλυνση των τραυμάτων είναι γνωστό πως προκαλεί παραγωγή πρωτεασών και κολλαγενασών που αλλοιώνουν τη σύνθεση του εξωκυττάριου υποστρώματος και καθυστερούν την επούλωση του τραύματος.

Η ανοσοκαταστολή, είτε εγγενής είτε ιατρογενής, μειώνει τη λειτουργικότητα των μακροφάγων, τη σύνθεση κολλαγόνου από τους ινοβλάστες και τη φαινοτυπική έκφραση των μυοϊνοβλαστών υπευθύνων για την τελική εμφάνιση του τραύματος.

Η ΧΑΠ με χρόνιο βήχα, δημιουργεί επανειλημμένη καταπόνηση από αυξημένες πιέσεις στην περιοχή αποκατάστασης. Βήχας ή δοκιμασία Valsalva μπορεί να οδηγήσει σε ενδοκοιλιακές πιέσεις πεγαλύτερες από 100 mmHg.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το κάπνισμα έχει τη μεγαλύτερη συσχέτιση με την υποτροπή των κηλών, καθώς μεγαλύτερη από διπλάσια πιθανότητα υποτροπής παρουσιάζεται στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη-καπνιστές. Έχει αποδειχτεί πως το κάπνισμα παρεμποδίζει τη μετανάστευση των ινοβλαστών στο τραύμα και αλλοιώνει τη σύνθεση του εξωκυττάριου υποστρώματος, με αποτέλεσμα φτωχή επούλωση.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu