ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Κήλες

Λαπαροσκοπική αποκατάσταση βουβωνοκήλης

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης είναι η συχνότερη επέμβαση της γενικής χειρουργικής. Πάνω από  2.000.000 ασθενείς χειρουργούνται ετησίως για αποκατάσταση βουβωνοκήλης.

Οι κλασικοί τρόποι αντιμετώπισης βουβωνοκήλης είναι: οι ανοιχτές κλασσικές μέθοδοι με πλεγμα ή χωρίς και η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση  (TAPP/TEP).

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει είτε με διαπεριτοναϊκή -προπεριτοναϊκή τοποθέτηση πλέγματος (TAPP), είτε ολική εξωπεριτοναϊκή τοποθέτηση πλέγματος  (TEP).

Η λαπαροσκοπική τεχνική πρέπει να εφαρμόζεται από έμπειρο στην τεχνική χειρουργό.

Τόσο η TEP όσο και η TAPP συστήνονται για ασθενείς με βουβωνοκήλη άμφω, σε υποτροπή μετά από ανοικτή αποκατάσταση, σε ασθενείς που επιθυμούν άμεση επάνοδο στην εργασία τους και στο πλαίσιο μιας άλλης επέμβασης, π.χ λαπαροσκοπική χολ/μή. Δεν έχει ένδειξη σε καταστάσεις όπου αντενδείκνυται η λαπαροσκοπική προσπέλαση, σε προγενέστερα επιπλεγμένα μεγάλα ανοιχτά χειρουργεία στην κοιλιά καθώς και σε μεγάλες βουβωνοκήλες που καταδύονται στο όσχεο και δείχνουν παραμελημένες.

Μελέτες που να συγκρίνουν την TAPP με την TEP δεν υπάρχουν επαρκείς. Φαίνεται ότι η TAPP σε σχέση με την TEP μπορεί να εφαρμοστεί στην περισφιγμένη βουβωνοκήλη, στην οσχεοκήλη, μετά από διακοιλιακή προστατεκτομή και στην υποτροπή μετά από TEP. Ανάμεσα στην TAPP και στην TEP ο χειρουργικός χρόνος είναι λιγότερος και είναι ευκολότερη σαν επέμβαση η TAPP. Αντιθέτως η TEP είναι προτιμότερη στις ευθείες βουβωνοκήλες. Πάντως στις λοξές και ιδιαίτερα στις πολύ μεγάλες βουβωνοκήλες  προτιμότερη είναι η TAPP.  

Οι λαπαροσκοπικές τεχνικές  σε σχέση με τις ανοικτές παρουσιάζουν σπανιότερα  αιματώματα και φλεγμονές του τραύματος, η δε επάνοδος στην εργασία και στις φυσικές δραστηριότητες είναι γρηγορότερη.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu