Η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη είναι η εμφάνιση κάθε ψηλαφητού χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος, με ή χωρίς διόγκωση, που εμφανίζεται μέσα σε 12 μήνες από κοιλιακή χειρουργική τομή.
Η συχνότητα Μετεγχειρητικής κήλης μετά από μέση χειρουργική τομή κυμαίνεται μεταξύ 3% και 20%. Το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται στην περίπτωση που συνυπήρχε φλεγμονή της χειρουργικής τομής.
Από όλες τις Κήλες του Κοιλιακού Τοιχώματος, οι μετεγχειρητικές είναι οι πιο δύσκολες και επίπονες στην θεραπεία. Βασικοί αιτιολογικοί παράγοντες για την δημιουργία μετεγχειρητικής κήλης είναι οι κοιλιακές τομές της μέσης γραμμής, λόγω τάσης και κακής επούλωσης προηγούμενης τομής. Πολλές φορές συνυπάρχει και λοίμωξη του χειρουργικού τραύματος.
Οι μετεγχειρητικές κήλες που δεν θα αντιμετωπιστούν, είναι δυνατόν να εμφανίσουν τα κλασσικά συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές που εμφανίζουν οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, δηλαδή περίσφιξη, νέκρωση και περιτονίτιδα.
Προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης είναι η παχυσαρκία, η προχωρημένη ηλικία, ο ασκίτης, η εγκυμοσύνη και κάθε κατάσταση που αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση. Η χρόνια πνευμονοπάθεια και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι επίσης αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης.
Οι μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες αντιμετωπίζονται με σύγκλειση του κηλικού χάσματος. Αν το χάσμα αυτό είναι μικρό (<4 εκ.), τότε γίνεται πρωτοπαθής σύγκλειση με ράμματα που τοποθετούνται και συμπλησιάζουν τα χείλη του ελλείμματος.
Αν το χάσμα είναι μεγαλύτερο, η τοποθέτηση πλέγματος είναι επιβεβλημένη για να ενισχυθεί η συρραφή και να αποφευχθεί η υποτροπή.
Υπάρχουν 4 είδη πλεγμάτων που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της μετεγχειρητικής κήλης:
α. Πλέγμα Πολυπροπυλενίου. Είναι πλέγμα που τοποθετείται έξω απο το περιτόναι και μπορει να χρησιμοποιηθεί σε ανοικτά και σε λαπαροσκοπικά χειρουργεία
β. Πολυτετραφλοροεθυλένιο (PTFF).
Είναι πλέγμα μαλακό και εύχρηστο πλέγμα και μπορεί να έρθει σε απευθείας επαφή με το έντερο, χωρίς τον κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών (συριγγίων)
γ. Πλέγμα Μεικτού τύπου
. Το άνω μέρος αποτελείται από πολυπροπυλένιο, ενώ το κάτω από PTFF. Χρησιμοποιούνται συνήθως για την λαπαροσκοπική αποκατάσταση κοιλιοκηλών.
δ. Πλέγματα από βιολογικό υλικό
. Συνήθως είναι από ανθρώπινους ή χοίρειους ιστούς. Χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που υπάρχει ή μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή (αν κατά την Παρασκευή του σάκου δημιουργηθεί κάκωση στο έντερο). Θεωρούνται ανθεκτικότερα πλέγματα στις περιπτώσεις αυτές. Τα πλέγματα αυτά βέβαια έχουν κατηγορηθεί και για πολλές αλλεργικές αντιδράσεις και απορρίψεις απο τον οργανισμό.
Το ποσοστό των υποτροπών, είτε η επέμβαση πραγματοποιθεί ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα (μεταξύ 2-4,7%). Τα οφέλη βέβαια της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, ευνοούν την συγκεκριμένη μέθοδο σαν καταλληλότερη για την αποκατάσταση μετεγχειρητικών κηλών, εκτός βέβαια αν υπάρχουν σαφείς αντενδείξεις για την επιλογή της λαπαροσκοπικής μεθόδου
Επίσης, οι σημαντικές επιπλοκές είναι ελαφρώς αυξημένες στην ομάδα των ανοιχτών επεμβάσεων.
Η λαπαροσκοπική μέθοδος πλεονεκτεί στον χρόνο νοσηλείας που είναι σημαντικά μικρότερος, στον άμεσο μετεγχειρητικό πόνο και στην συντομότερη επάνοδο στην εργασία. Επίσης πλεονεκτεί στην ποιότητα ζωής μετά την επέμβαση και το αισθητικό αποτέλεσμα.
Διαβάστε ακόμα: Χειρουργική αποκατάσταση μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης (περιέχει βίντεο λαπαροσκοπικής επέμβασης)
Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr