Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ H ΚΗΛΗ

Με τον όρο ‘κήλη κοιλιακού τοιχώματος’ περιγράφεται κάθε πρόπτωση σπλάχνου ή άλλου ιστού (π.χ. λίπους) έξω από τον χώρο όπου βρίσκεται φυσιολογικά.

Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι πιο συνήθεις κήλες κοιλιακού τοιχώματος είναι (σε παρένθεση η συχνότητα επί του συνόλου των κηλων κοιλιακού τοιχώματος):

 

βουβωνοκήλη (70-75%)

μηροκήλη (5-15%)

ομφαλοκήλη (5-10%)

επιγαστρική κήλη (1-5%)

μετεγχειρητική κοιλιοκήλη (1-5%)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

Για να εμφανιστεί μία κήλη κοιλιακού τοιχώματος απαιτείται μια οπή στο κοιλιακό τοίχωμα μέσα από την οποία δημιουργείται η πρόπτωση. Οι οπές αυτές δημιουργούνται σε σημεία εκ γενετής αδυναμίας του κοιλιακού τοιχώματος, όπως ο ομφαλός (ομφαλοκήλη) ή μετά από χειρουργική τομή στο κοιλιακό τοίχωμα, όταν η τομή αυτή δεν επουλώνεται επαρκώς (μετεγχειρητική κοιλιοκήλη).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Μερικές φορές εμφανίζεται μια μάζα η οποία μπορεί και να πονάει ή να προκαλεί αίσθημα πληρότητας. Αρκετές φορές με λίγο πίεση μπορεί να σπρωχτεί πίσω στην κοιλιά. Επιπλοκές μπορεί να συμβούν αν ο σάκος δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στην κοιλιά, με αποτέλεσμα μια τέτοια κατάσταση να οδηγήσει τον ασθενή επειγόντως στο χειρουργείο. Οι κήλες μπορεί να είναι : ανατασσόμενες, μη ανατασσόμενες, περισφιγμένες.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται απο τον ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα. Εκτός απο την κλινική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται σε καθιστή και όρθια θέση, όταν υπάρχει αμφιβολία για την ύπαρξη κήλης και σε περιπτώσεις που η ανατομία της χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ενδείκνυνται απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της κήλης κοιλιακού τοιχώματος είναι χειρουργική. Ενδείκνυται όταν υπάρχουν συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. ‘Οταν ο κίνδυνος οξείας επιπλοκής είναι μεγάλος, ενδείκνυται χειρουργική αποκατάσταση ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα

Η πλειοψηφία των ασθενών αισθάνεται αρκετά καλά για να περπατήσει την ημέρα της επέμβασης και επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα ή μετά από μονοήμερη νοσηλεία. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην δίαιτα. Για 6 εβδομάδες συνίσταται η αποφυγή άρσης βάρους > 5 κιλών.

 

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

View the embedded image gallery online at:
https://omichail.gr/syxnes-pathiseis/179-kiles#sigFreeIdf5e3bf31a4

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu