ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Κήλες Κοιλιακού Τοιχώματος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ H ΚΗΛΗ

Με τον όρο ‘κήλη κοιλιακού τοιχώματος’ περιγράφεται κάθε πρόπτωση σπλάχνου ή άλλου ιστού (π.χ. λίπους) έξω από τον χώρο όπου βρίσκεται φυσιολογικά.

Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι πιο συνήθεις κήλες κοιλιακού τοιχώματος είναι (σε παρένθεση η συχνότητα επί του συνόλου των κηλων κοιλιακού τοιχώματος):

 

βουβωνοκήλη (70-75%)

μηροκήλη (5-15%)

ομφαλοκήλη (5-10%)

επιγαστρική κήλη (1-5%)

μετεγχειρητική κοιλιοκήλη (1-5%)

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

Για να εμφανιστεί μία κήλη κοιλιακού τοιχώματος απαιτείται μια οπή στο κοιλιακό τοίχωμα μέσα από την οποία δημιουργείται η πρόπτωση. Οι οπές αυτές δημιουργούνται σε σημεία εκ γενετής αδυναμίας του κοιλιακού τοιχώματος, όπως ο ομφαλός (ομφαλοκήλη) ή μετά από χειρουργική τομή στο κοιλιακό τοίχωμα, όταν η τομή αυτή δεν επουλώνεται επαρκώς (μετεγχειρητική κοιλιοκήλη).

Ακούστε την ραδιοφωνική συνέντευξη του Χειρουργού για την αντιμετώπιση της κήλης

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Μερικές φορές εμφανίζεται μια μάζα η οποία μπορεί και να πονάει ή να προκαλεί αίσθημα πληρότητας. Αρκετές φορές με λίγο πίεση μπορεί να σπρωχτεί πίσω στην κοιλιά. Επιπλοκές μπορεί να συμβούν αν ο σάκος δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω στην κοιλιά, με αποτέλεσμα μια τέτοια κατάσταση να οδηγήσει τον ασθενή επειγόντως στο χειρουργείο. Οι κήλες μπορεί να είναι : ανατασσόμενες, μη ανατασσόμενες, περισφιγμένες.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται απο τον ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα. Εκτός απο την κλινική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται σε καθιστή και όρθια θέση, όταν υπάρχει αμφιβολία για την ύπαρξη κήλης και σε περιπτώσεις που η ανατομία της χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ενδείκνυνται απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της κήλης κοιλιακού τοιχώματος είναι χειρουργική. Ενδείκνυται όταν υπάρχουν συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. ‘Οταν ο κίνδυνος οξείας επιπλοκής είναι μεγάλος, ενδείκνυται χειρουργική αποκατάσταση ακόμα και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα

Η πλειοψηφία των ασθενών αισθάνεται αρκετά καλά για να περπατήσει την ημέρα της επέμβασης και επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα ή μετά από μονοήμερη νοσηλεία. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην δίαιτα. Για 6 εβδομάδες συνίσταται η αποφυγή άρσης βάρους > 5 κιλών.

 

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu