ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Πρόληψη & Καρκίνου Παχέος Εντέρου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ

Το παχύ έντερο αποτελεί μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, αμέσως μετά το λεπτό έντερο. Η τροφή μέσω του στόματος μεταφέρεται στο στομάχι, μετά στο λεπτό έντερο και τελικά στο παχύ έντερο, όπου δημιουργούνται τα κόπρανα και αποβάλλονται απο τον οργανισμό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο συχνότερος καρκίνος του πεπτικού. Σχετίζεται με την κληρονομικότητα. Προσβάλλει όλα τα τμήματα του παχέος εντέρου σε διαφορετική συχνότητα. Ασθενείς με κληρονομικό ιστορικό πρέπει να υποβάλλονται σε ειδικό έλεγχο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η παρουσία αίματος στα κόπρανα ή στη λεκάνη, διαταραχές στις συνήθειες του εντέρου, κοιλιακός πόνος, εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας, απώλεια βάρους.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται απο τον ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα. Εκτός απο την κλινική εξέταση, στις συνήθεις εξετάσεις περιλαμβάνονται συνήθεις αιματολογικές εξετάσεις , κολονοσκόπηση με βιοψία,  δακτυλική εξέταση, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Όλα αυτά βοηθούν στην σταδιοποίηση του καρκίνου και τον προγραμματισμό της ιδανικότερης αντιμετώπισης. Ο έλεγχος για απομακρυσμένες μεταστάσεις, κυρίως στο συκώτι, είναι σημαντικός για την επιλογή της θεραπείας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιμετώπιση εξαρτάται απο το μέγεθος του όγκου, την εξάπλωσή του σε παρακείμενους ιστούς και σε λεμφαδένες. Συνήθως η θεραπεία αντιμετώπισης είναι η εκτομή του τμήματος του εντέρου ή ακόμα  και η δημιουργία κολοστομίας (παρα φύσιν έδρα). Σήμερα, η εξέλιξη της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα χωρίς να γίνει μια τόσο ριζική επέμβαση. Συνήθως ο ασθενής αντιμετωπίζεται απο ομάδα θεραπευτών ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών και χειρουργών. Η πρόγνωση εξαρτάται απο το μέγεθος και την επέκταση του όγκου.

 

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu