Παθήσεις Εντέρου & Ορθού

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα του παχέος εντέρου και του ορθού

Previous Next

Σύνδρομο Υπερπλαστικής Πολυποδίασης (HPS)

Το Σύνδρομο Υπερπλαστικής Πολυποδίασης αναφέρεται στην παρουσία πολλαπλών, ευμεγεθών υπερπλαστικών πολυπόδων ή/και μεικτών υπερπλαστικών-αδενωματώδων πολυπόδων.

Αιτιοπαθογένεια. Μοριακές μελέτες έχουν αναγνωρίσει υψηλά επίπεδα γονιδιακής μεθυλίωσης των πολυπόδων και του κολονικού βλεννογόνου, ενώ οι μορφές καρκίνου που αναπτύσσονται σε έδαφος HPS ακολουθούν τυπικά ένα μονοπάτι υπερμεθυλίωσης πληθώρας γονιδίων και ενεργοποίησης μεταλλάξεων BRAF. Αποτελεί δε, το μοναδικό σύνδρομο πολυποδίασης στην οποία δεν έχει απομονωθεί καμμία μετάλλαξη που να προδιαθέτει σε καρκινογένεση. Διάγνωση.

Σύμφωνα με την WHO, η διάγνωση του συνδρόμου τίθεται όταν πληρείται τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

Τουλάχιστον πέντε υπερπλαστικοί πολύποδες στο σιγμοειδές, εκ των οποίων οι δύο με διάμετρο > 1cm

Οποιοσδήποτε αριθμός υπερπλαστικών πολυπόδων αναπτυσσόμενων στο σιγμοειδές σε άτομα του γενικού πληθυσμού που έχουν 1ου βαθμού συγγενή που πάσχει από υπερπλαστική πολυποδίαση

Περισσότεροι των τριάντα υπερπλαστικοί πολύποδες που κατανέμονται σε όλο το μήκος του παχέος εντέρου.

Κάθε 1ου βαθμού συγγενής ασθενούς με HPS θα πρέπει να υποβάλλεται σε κολονοσκόπηση ανά τριετία, αρχίζοντας από την ηλικία διάγνωσης της νόσου στην οικογένεια.

Εάν κατά την αρχική κολονοσκόπηση δεν ανευρεθούν πολύποδες, προτείνεται όπως οι κολονοσκοπήσεις στη συνέχεια να πραγματοποιούνται ανά πενταετία. Όλοι οι πολύποδες θα πρέπει να αφαιρούνται ενδοσκοπικά και να εξετάζονται ιστολογικά. Στην περίπτωση κατά την οποία πολλαπλοί πολύποδες εντοπίζονται στο εγγύς κόλον, οι κίνδυνοι της ενδοσκοπικής πολυπεκτομής (διάτρηση, αιμορραγία) θα πρέπει να σταθμίζονται έναντι των κινδύνων και του όφελους της κολεκτομής λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ηλικία του ασθενούς, τις συνυπάρχουσες παθήσεις, τη διαθέσιμη κολονοσκοπική εμπειρία, τον αριθμό και τη διαμόρφωση των πολυπόδων, την οριστική προφύλαξη που προσφέρει η χειρουργική επέμβαση και τη δυνατότητα λαπαροσκοπικής κολεκτομής σε κέντρα με αρκετή εμπειρία, στην τελική απόφαση.

Προσυμπτωματικός έλεγχος. Παρά το γεγονός ότι η φυσική πορεία του HPS παραμένει ασαφής, υπάρχει επαρκής βιβλιογραφική τεκμηρίωση σύμφωνα με την οποία όσοι πάσχουν από HPS έχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη ΚΠΕ-Ο, γι’ αυτό και συνιστάται τακτική ενδοσκοπική παρακολούθηση ή ακόμη και χειρουργική αντιμετώπιση.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu