Παθήσεις Εντέρου & Ορθού

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα του παχέος εντέρου και του ορθού

Previous Next

Αγγειοδυσπλασίες λεπτού εντέρου

Οι αγγειοδυσπλασίες αποτελούν την πιο συχνή αγγειακή διαταραχή που συναντάται στον πεπτικό σωλήνα


Διαγιγνώσκονται συχνότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (>60 έτη), σε ασθ. σε τελικό στάδιο ΧΝΑ (2η συχνότερη αιτία αιμορραγίας), σε ασθ. με διαταραχές πηκτικότητας λόγω έλλειψης του παράγοντα von Willebrand, σε ασθ. με στένωση αορτικής βαλβίδας (σ. Heyde), ενδεχομένως λόγω κατανάλωσης του παράγοντα von Willebrand.

 


Οι αγγειοδυσπλασίες μπορεί να είναι ασυμπτωματικές και να αποτελούν τυχαίο εύρημα ή να εκδηλώνονται με αιμορραγία.

Οι ασθενείς που αιμορραγούν εμφανίζονται τυπικά ως αιμορραγία αδιευκρίνιστης αιτιολογίας ή ως μικροσκοπική αιμορραγία, με επανειλημμένες νοσηλείες στο νοσοκομείο, αν και δεν λείπουν και οι περιπτώσεις ενεργού αιμορραγίας με αιμοδυναμική αστάθεια. Ωστόσο, ο κίνδυνος να αιμορραγήσει μία αγγειοδυσπλασία που βρέθηκε τυχαία είναι άγνωστος.

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι ασφαλής για βλάβες που έχουν εντοπιστεί ως υπεύθυνες της απώλειας αίματος, σε ασθενείς πολυμεταγγισμένους ή με μαζική αιμορραγία. Η προεγχειρητική ή διεγχειρητική εντεροσκόπηση βοηθάει στην εντόπιση των βλαβών.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu