Παθήσεις Εντέρου & Ορθού

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα του παχέος εντέρου και του ορθού

Previous Next

Αμαρτωματώδεις Πολύποδες

Οι αμαρτωματώδεις πολύποδες χωριζονται σε τρείς κατηγοριες:

Νεανικοί Πολύποδες. Είναι αμαρτωματώδεις βλάβες που αποτελούνται περισσότερο από lamina propria και διατεταμένους κυστικούς αδένες, παρά από αυξημένο αριθμό επιθηλιακών κυττάρων. Μπορεί να διαγνωσθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι περισσότερο συνήθεις στην παιδική ηλικία. Συνήθως αφαιρούνται εξαιτίας της τάσης τους να αιμορραγούν.

Νεανικοί πολύποδες μπορούν σπανίως να αναπτυχθούν στα πλαίσια οικογενούς νεανικής πολυποδίασης.

Πολύποδες Peutz-Jeghers. Είναι αμαρτωματώδεις βλάβες από αδενικό επιθήλιο και υποστηρίζονται από τις λείες μυικές ίνες της μυικής στιβάδας. Αν και είναι συνήθως καλοήθεις, μπορούν να αυξηθούν ραγδαία σε μέγεθος ή να υποστούν κακοήθη εξαλλαγή.

Σύνδρομο Cronhite-Canada. Αποτελεί μια σπάνια μη οικογενή διαταραχή αγνώστου αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από γαστρεντερική πολυποδίαση, αλωπεκία, δερματική υπέρχρωση, ονυχοδυστροφία, διάρροια, απώλεια βάρους και κοιλιακό άλγος. Οι πολύποδες είναι αμαρτώματα και δεν εμφανίζουν νεοπλασματικούς χαρακτήρες. Χαρακτηριστικό εύρημα είναι η μυξοειδής προέκταση της lamina propria και ο αυξημένος αριθμός των ηωσηνοφίλων. Ο θάνατος επέρχεται συνεπεία αιμορραγίας πεπτικού, σήψης ή καρδιακής ανεπάρκειας.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu