Παθήσεις Εντέρου & Ορθού

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα του παχέος εντέρου και του ορθού

Previous Next

Εκκολπώματα λεπτού εντέρου

Τα εκκολπώματα του λεπτού εντέρου απαντώνται συχνότερα στο 12/δάκτυλο και είναι ασυμπτωματικά


Τα 12/δακτυλικά εκκολπώματα διακρίνονται σε εξωαυλικά, που αποτελούν και την πλειονότητα και σε ενδοαυλικά

 

Λιγότερα από το 10% των εξωαυλικών εμφανίζουν συμπτώματα και μόνο το 1% χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση. Συχνά συσχετίζονται με υψηλή συχνότητα λιθίασης του χοληδόχου πόρου, ενδεχομένως λόγω της στάσης εντός του εκκολπώματος, που ευνοεί την βακτηριακή επιμόλυση του χοληφόρου δένδρου

Οι συχνότερες επιπλοκές είναι η απόφραξη, ο εγκλωβισμός τροφής, η διάτρηση και η αιμορραγία.

Η εκκολπωματίτιδα τυπικά εκδηλώνεται με άλγος στο μέσο της κοιλιακής χώρας ή περιομφαλικά, με ναυτία και πυρετό, και σπάνια η διάγνωση τίθεται προεγχειρητικά. Στην CT κοιλίας αναδεικνύεται ως μάζα μαλακών μορίων ή ως απόστημα στην περιπαγκρεατική περιοχή. Η αιμορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενδοσκοπική αιμόσταση αν και υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών όπως η διάτρηση.

Τα ενδοαυλικά 12/δακτυλικά εκκολπώματα είναι σπάνια και συνήθως συγγενή

Η διάγνωση μπορεί να τεθεί ενδοσκοπικά, αν και η εικόνα ξεγελάει ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει προστενωτική διάταση του 12/δακτύλου. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι ενδοσκοπική με διατομή του σάκκου ή χειρουργική.

Τα νηστιδοειλεϊκά είναι συνήθως πολλαπλά και αφορούν στην εγγύς νήστιδα. Συχνά συσχετίζονται με διαταραχές της εντερικής κινητικότητας.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu