Παθήσεις Εντέρου & Ορθού

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα του παχέος εντέρου και του ορθού

Previous Next

Νεανική πολυποδίαση

Η Νεανική πολυποδίαση είναι μια κληρονομική νόσος, μεταβιβαζόμενη κατά τον αυτοσωματικό κυρίαρχο χαρακτήρα, η οποία αιτιολογικά οφείλεται σε μετάλλαξη του γονιδίου SMAD4 (εδράζεται στο χρωμόσωμα 18q21.1).

Το χρωμόσωμα αυτό οποίο σχετίζεται με την έκφραση του TGF-2 ή με μετάλλαξη στο γονίδιο BMPR1A. Κλινικά σχετίζεται με πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου λόγω αδενωματώδους αλλαγής των αμαρτωματωδών πολυπόδων.

Ο προσυμπτωματκός έλεγχος περιλαμβάνει κολοσκόπηση ανά 3-5 έτη αρχίζοντας από την ηλικία των 12 ετών μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Από τη χρονική στιγμή που θα τεθεί η διάγνωση της νεανικής πολυποδίασης, ο έλεγχος με κολοσκόπηση πρέπει να γίνεται κάθε 1-3 έτη, με ταυτόχρονη προσπάθεια ενδοσκοπικής αφαίρεσης των πολυπόδων εαν αυτοί είναι λίγοι.

Λόγω όμως της τάσης για υποτροπή προτείνεται ως λογική προσέγγιση η εκτέλεση προφυλακτικής ολικής κολεκτομής και ειλεο-πρωκτικής αναστόμωσης με διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu