ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Καρκίνο του Ορθού

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ

Το ορθό αποτελεί το τμήμα του εντέρου πριν τον πρωκτό. Ο καρκίνος που αναπτύσσεται στο ορθό εξελίσσεται αργά, εμφανίζεται συνηθως σε άντρες μεγαλύτερης ηλικίας. Η πιο συνήθης προέλευση είναι η εξαλλαγή ενός πολύποδα σε καρκίνο.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΟΡΘΟ

Η βασική αιτία είναι η εξαλλαγή ενός πολύποδα και  γενετικά αίτια.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η παρουσία αίματος στα κόπρανα ή στη λεκάνη, διαταραχές στις συνήθειες του εντέρου και αίσθημα πρός κένωση χωρίς αυτή τελικά να πραγματοποιείται.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται απο τον ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα. Εκτός απο την κλινική εξέταση, στις συνήθεις εξετάσεις περιλαμβάνονται συνήθεις αιματολογικές εξετάσεις , κολονοσκόπηση με βιοψία,  δακτυλική εξέταση, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Όλα αυτά βοηθούν στην σταδιοποίηση του καρκίνου και τον προγραμματισμό της ιδανικότερης αντιμετώπισης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιμετώπιση εξαρτάται απο το μέγεθος του όγκου, την εξάπλωσή του σε παρακείμενους ιστούς και σε λεμφαδένες. Αν πρόκειται για πολύποδα η εξαίρεση μπορεί να γίνει ενδοσκοπικά. Συνήθως η θεραπεία αντιμετώπισης είναι η εκτομή του τμήματος του εντέρου, που ονομάζεται κοιλιοπερινεϊκή εκτομή, και η δημιουργία κολοστομίας (παρα φύσιν έδρα). Σήμερα, η εξέλιξη της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα χωρίς να γίνει μια τόσο ριζική επέμβαση. Συνήθως ο ασθενής αντιμετωπίζεται απο ομάδα θεραπευτών ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών και χειρουργών. Η πρόγνωση εξαρτάται απο το μέγεθος και την επέκταση του όγκου.

 

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu