ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Καρκίνο του Πρωκτού

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ

Ο πρωκτός είναι η τελευταία δίοδος των περιεχομένων του εντέρου. Η λειτουργία του είναι ο έλεγχος των κενώσεων.

Αποτελείται απο μύς, αδένες, νεύρα και βαλβίδες. Τα είδη του καρκίνου που αναπτύσσονται εξαρτώνται άμεσα απο τα κύτταρα που υπάρχουν στην περιοχή. Το συχνότερο είδος καρκίνου είναι το αδενοκαρκίνομα. Ο καρκίνος του πρωκτού εμφανίζεται περισσότερο σε γυναίκες.


ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΚΤΟ

Η βασική αιτία είναι η εξαλλαγή των κυττάρων του εντέρου. Παράγοντες κινδύνου είναι το AIDS, τα κονδυλώματα απο HPV, η ηλικία, το κάπνισμα, ιστορικού καρκίνου ωοθηκών, χρόνια φλεγμονή του πρωκτού και άλλοι παράγοντες που εξασθενούν την άμυνα του οργανισμού.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η παρουσία αίματος, ο κνησμός ή η εκκροή υγρού απο τον πρωκτό. Συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι η παρουσία ψηλαφητής μάζας στην περιοχή ή πόνος.


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται απο τον ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα. Εκτός απο την κλινική εξέταση, στις συνήθεις εξετάσεις περιλαμβάνονται συνήθεις αιματολογικές εξετάσεις , κολονοσκόπηση με βιοψία,  δακτυλική εξέταση, αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Όλα αυτά βοηθούν στην σταδιοποίηση του καρκίνου και τον προγραμματισμό της ιδανικότερης αντιμετώπισης.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιμετώπιση εξαρτάται απο το μέγεθος του όγκου, την εξάπλωσή του σε παρακείμενους ιστούς και σε λεμφαδένες. Συνήθως η θεραπεία αντιμετώπισης είναι η εκτομή του τμήματος του εντέρου, που ονομάζεται κοιλιοπερινεϊκή εκτομή, και η δημιουργία κολοστομίας (παρα φύσιν έδρα). Σήμερα, η εξέλιξη της χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα χωρίς να γίνει μια τόσο ριζική επέμβαση. Συνήθως ο ασθενής αντιμετωπίζεται απο ομάδα θεραπευτών ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών και χειρουργών. Η πρόγνωση εξαρτάται απο το μέγεθος και την επέκταση του όγκου.

 

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu