ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Κιρσούς κάτω άκρων

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΙΡΣΟΙ

Οι κιρσοί, είναι η πάθηση των φλεβών του επιφανειακού φλεβικού δικτύου των κάτω άκρων.

Η πάθηση των κιρσών πολύ συχνά αναφέρεται και ως επιπολής φλεβική ανεπάρκεια. Οι βαλβίδες των φλεβών καταστρέφονται, με αποτέλεσμα οι φλέβες να διατείνονται (σακουλιάζουν), επιμηκύνονται ενώ η πορεία τους κάτω από το δέρμα γίνεται οφιοειδής. Το αίμα που μέσω των αρτηριών φτάνει στα κάτω άκρα δυσκολεύεται να επιστρέψει στην καρδιά μέσω των φλεβών του επιπολής φλεβικού δικτύου με αποτέλεσμα να λιμνάζει στις φλέβες των κάτω άκρων.

 

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου είναι:

    Η κληρονομικότητα.
    Η ηλικία άνω των 40 ετών αυξάνει την συχνότητα της νόσου.
    Η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών.
    Η εγκυμοσύνη λόγω αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης
    Η παχυσαρκία

Η δυσκοιλιότητα και ο χρόνιος βήχας.

Ακούστε την ραδιοφωνική συνέντευξη του χειρουργού

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι κιρσοί διαπιστώνονται αρχικά από τον ίδιο τον ασθενή. Στην όρθια θέση οι επιπολής φλέβες γίνονται ορατές και ψηλαφώνται οι κιρσοειδείς διατάσεις, συνήθως στη γαστροκνήμια και στην έσω επιφάνεια του σκέλους. Με την εξέλιξη της νόσου οι φλέβες διατείνονται όλο και περισσότερο ενώ αυξάνεται ο αριθμός και η έκταση τους στην επιφάνεια του άκρο. Το συχνότερο ενόχλημα είναι η δερματική ευαισθησία και ο εντοπισμένος πόνος στην περιοχή γύρο από τους κιρσούς. Συχνά ο πάσχων αναφέρει αίσθημα μουδιάσματος ή κάψιμο στην περιοχή της γαστροκνημίας (γάμπα) ενώ άλλες φορές αναφέρει έντονη φαγούρα κυρίως κατά μήκος των φλεβών.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται απο τον ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα. Η πιο συνηθισμένη εξέταση είναι το υπερηχογράφημα triplex των φλεβών, χωρίς να αποκλείονται και άλλες πιο σύνθετες εξετάσεις.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η οριστική θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων είναι πάντα χειρουργική. Στόχος της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η αφαίρεση των μεγάλων φλεβικών αγγείων του επιπολής φλεβικού δικτύου, δηλαδή της μείζονος σαφηνούς και αν πάσχει και της ελάσσονος σαφηνούς καθώς και των κιρσοειδών διατάσεων. Οι χειρουργικές τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα είναι:

Χειρουργική εκρίζωση των φλεβών.
Ενδαγγειακή θερμική ίνωση με την χρήση RF ή Laser.
Σκληροθεραπεία.

 

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu