ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Μαστοδυνία (πόνος στο μαστό)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΣΤΟΔΥΝΙΑ

Μαστοδυνία είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τον πόνο στο μαστό. Μπορεί να εμφανίζει περιοδικά ή μή περιοδικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το αν εμφανίζεται με κάθε έμμηνο ρήση. Ο περιοδικός πόνος εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες νεαρής ηλικίας ενώ ο μη περιοδικός σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και μετα τα 40.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΑΣΤΟΔΥΝΙΑ

Βασικές αιτίες είναι η ινοκυστική νόσος των μαστών, χρήση οιστρογόνων, μαστίτιδα, εγκυμοσύνη, εφηβεία, ορμονικές διαταραχές πριν την εφηβεία ή την εμμηνόπαυση, θηλασμός και χρήση φαρμάκων όπως η δακτυλίτιδα (digoxin).

Η μαστοδυνία δεν μεταδίδεται και δεν έχει κληρονομικό υπόβαθρο

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο περιοδικός (κυκλικός) πόνος δείχνει να σχετίζεται με τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη και προλακτίνη). Ένας βουβός πόνος εμφανίζεται σε ολόκληρο το μαστό αλλά περισσότερο στο άνω έξω τεταρτημόριο κοντά στη μασχάλη. Ο πόνος ξεκινάει με την ωορρηξία, συνεχίζει μέχρι την έναρξη της περιόδου και σταμάτει με τη λήξη της. Ο πόνος συνήθως αφορά και τους δύο μαστούς.

Ο μή περιοδικός πόνος συνήθως αφορά στον ένα μαστό και δεν σχετίζεται με την περίοδο. Συνήθως είναι αμβλύς, σαν κάψιμο ή διαξιφιστικός, στο μέσον του μαστού γύρω απο τη θηλή.

Ο πόνος στο μαστό σπανίως υποδηλώνει καρκίνο του μαστού

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο ιατρός κάνει τη διάγνωση με βάση την κλινική εικόνα και το ιατρικό ιστορικό. Οι εξετάσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν είναι η μαστογραφία και εφόσον υπάρχουν ευρύματα μπορεί να ζητηθεί υπέρηχο μαστού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει διαιτολογικές συμβουλές (δίαιτα χαμηλών λιπαρών, χαμηλής χοληστερόλης και λιγότερη καφεϊνη.

Για τις περισσότερες γυναίκες που τα συμπτώματα δεν σχετίζονται με καρκίνο του μαστού, ο πόνος σταματάει αυτόματα.Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu