ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Πρόληψη & Παρακολούθηση Καρκίνου Μαστού

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια μη φυσιολογική αύξηση των κυττάρων στο μαστό. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες. Αν και ο αριθμός νέων περιστατικών σταδιακά αυξάνεται, εντούτοις ο αριθμός των θανάτων μειώνεται. Αυτό οφείλεται στις τεχνικές πρόληψης και παρακολούθησης, που διαγιγνώσκουν τη νόσο σε αρχικό στάδιο με αποτέλεσμα την ταχύτερη αντιμετώπιση της.

 

Ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σχετίζεται με την έκθεση σε ακτινοβολία, το υψηλό επίπεδο οιστρογόνων και το οικογενειακό ιστορικό.  Ο κίνδυνος αυξάνεται με την παρουσία μη φυσιολογικών γονιδίων (BRCA1 ή BCRA2), με νόσο του ήπατος, με παχυσαρκία και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Υψηλότερο ρίσκο για καρκίνο μαστού προσθέτουν και οι παρακάτω παράγοντες: ηλικία πάνω από 50, πρώτη έμμηνος ρήση στην ηλικία των 12 ή νωρίτερα, εμμηνόπαυση μετά τα 55 και η λήψη υψηλών δόσεων οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο πρώιμος καρκίνος στο μαστό δεν προκαλεί πόνο και μπορεί να μην εμφανίσει συμπτώματα. Περίπου 10% των ασθενών μπορεί να μην εμφανίσουν πόνο ή ογκίδια ή κάποιο άλλο σύμπτωμα.
Ένας προχωρημένος καρκίνος στο μαστό, προκαλεί σημεία και συμπτώματα που δεν πρέπει να διαλάθουν της προσοχής είτε από γυναίκες είτε από άνδρες:

-    Ογκίδιο ή μόρφωμα μέσα ή κοντά στο μαστό και κάτω από τους βραχίονες
-    Αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα του μαστού
-    Αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή του δέρματος του μαστού ή της θηλής
-    Εισολκή θηλής με ή χωρίς έκκριση υγρού

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η ψηλάφηση ενός ογκιδίου  είναι ο λόγος που κάποιος θα επισκεφθεί τον ιατρό.
Η διαγνωστική προσέγγιση θα γίνει με την παραπομπή για μαστογραφία, υπέρηχο και σε περιπτώσεις με αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο, μαγνητική τομογραφία (MRI).

Η μαστογραφία έχει ένα ποσοστό αποτυχίας γύρω στο 20% των νέων περιπτώσεων καρκίνου.

Μια σωστή προσέγγιση είναι η βιοψία δια λεπτής βελόνης και η ανοιχτή βιοψία

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu