ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Σπίλους (Ελιές)

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΠΙΛΟΙ

Οι σπίλοι (κοινώς ελιές) είναι καλοήθεις αθροίσεις κυττάρων δερματικής προέλευσης με ποικίλα χαρακτηριστικά. Οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι διακρίνονται στους συγγενείς και τους επίκτητους.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΠΙΛΟΙ

Οι συγγενείς σπίλοι υπάρχουν από τη γέννηση ή εμφανίζονται λίγο μετά και διακρίνονται σε μικρούς, μεσαίους και μεγάλους (με διάμετρο πάνω από 20 εκατοστά) Οι τελευταίοι είναι σχετικά επικίνδυνοι καθώς υπάρχει μέτρια πιθανότητα για ανάπτυξη μελανώματος πάνω τους και θα πρέπει να αφαιρούνται από χειρουργούς. Οι επίκτητοι σπίλοι εμφανίζονται προοδευτικά κατα τη διάρκεια της ζωής, με αυξημένη συχνότητα μετά την εφηβεία, φθάνουν στο μέγιστο του αριθμού τους περίπου στην ηλικία των 40 ετών και στη συνέχεια αρχίζουν να φθίνουν, οπότε στην ηλικία των 70-80 οι γνήσιοι μελανοκυτταρικοί σπίλοι είναι ελάχιστοι.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Οι σπίλοι δεν προκαλούν κάποια συμπτώματα. Αντιθέτως

τα μελανώματα εμφανίζουν συμπτώματα σύμφωνα με τον κανόνα ABCD. A (Asymetry), B (Border), C (Color), D (Diameter).

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται απο τον ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα. Αρχικά γίνεται από δερματολόγο η χαρτογράφηση του σπίλου.

Η διάγνωση γίνεται απο τον χειρουργό με βιοψία, και σε περίπτωση που είναι θετική για μελάνωμα, ακολουθούν περαιτέρω αιματολογικές εξετάσεις, αξονική τομογραφία κρανίου, ακτινογραφία θώρακος και σπινθηρογράφημα οστών

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αν η αφαίρεση ενός σπίλου μας δείξει κακοήθεια, τότε λαμβάνονται υπ’οψιν οι παρακάτω παράγοντες: Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και πόσο νωρίς έγινε η διάγνωση.

Χειρουργική αντιμετώπιση πραγματοποιείται σε κάθε στάδιο. Σε αρχικού σταδίου μελανώματα, η εκτομή επι υγειών ορίων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση.

Αν η νόσος έχει προχωρήσει και σε άλλα όργανα, χρειάζεται χημειοθεραπεία, χωρίς όμως ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα

 

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu