ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Παθήσεις Δέρματος

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και η αντιμετώπισή τους

Previous Next

Ακτινική Κεράτωση

Η ακτινική κεράτωση είναι η πιο συχνή προκαρκινική βλάβη που εμφανίζεται σε ηλικιωμένους με ανοικτόχρωμο δέρμα, οφεί­λεται δε στην αθροιστική βλάβη από τη μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο.

Είναι σπάνιες στα σκούρα δέρματα και τους μαύρους.

 

Πρόκειται για αφορισμένες, ερυθηματώδεις βλάβες, ξηρές και επηρμένες, που έχουν κοκκινωπό έως ανοιχτό καφέ χρώμα.

Εμφανίζονται σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο και στην αφή, ­έχουν τραχεία επιφάνεια, που οφείλεται στην υπερκεράτωση, παρακεράτωση, δυσκεράτωση και ακάνθωση της επιδερμίδας. Παράλληλα συνυπάρχουν διαταραχές του χορίου όπως ακτινική ελάστωση, διαταραχές του κολλαγόνου και λεμφοκυτταρικές διηθήσεις.

Η θεραπεία των βλαβών αυτών είναι συνήθως κατ’ εφαπτομένη εκτομή και διαθερμοπηξία. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν η κρυοθεραπεία, η χημική απολέπιση, η δερμοαπόξεση και αλοιφές 5-φθοριουρακίλης.

Ποσοστό 20 έως 25% των βλαβών αυτών θα εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικά καρκινώματα SCC. Τα SCC σπάνια δίνουν μεταστάσεις και η χειρουργική τους αφαίρεση δεν χρειάζεται ευρύτατα όρια εκτομής.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu