ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Παθήσεις Δέρματος

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και η αντιμετώπισή τους

Previous Next

Λευκοπλακία

Η λευκοπλακία είναι βλάβη που εμφανίζεται κυρίως στο στοματικό, αιδοιικό και κολπικό βλεννογόνο.

Η πιο συχνή όμως εντόπιση της νόσου είναι στη στοματική κοιλότητα ηλικιωμένων ασθενών που καπνίζουν για πολλά χρόνια. Πολλές φορές οι βλάβες αυτές οφεί­λονται σε χρόνιο ερεθισμό του βλεννογόνου από οδοντοστοιχίες που δεν είναι σωστά τοποθετημένες.

Πρόκειται για επηρμένες, περιγεγραμμένες, υπερκερατωσικές βλάβες με λευκό ή φαιό χρώμα, άλλοτε άλλου πάχους. Αν παραμείνουν επί μακρόν, η επιφάνειά τους μπορεί να γίνει ανώμαλη.

Ιστολογικά εμφανίζουν και αυτές υπερκεράτωση, παρακεράτωση, κεράτωση και ακάνθωση, καθώς και κυτταρική ατυπία ενδοεπιδερμιδικά. Δεν διηθείται το χόριο, που μπορεί να παρουσιάζει φλε­γμονώδη αντίδραση.

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει τον απλό λειχήνα, την ερυθροπλασία και το SCC. Η θεραπεία είναι συντηρητική με μαλακτικές κρέμες. Συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος και η επισκευή των οδοντοστοιχιών.

Όταν οι βλάβες είναι πιο προχωρημένες θεραπεύονται επεμβατικά, όπως και οι άλλες προκαρκινικές βλάβες.

Ειδικά για τη λευκοπλακία η χειρουργική αφαίρεση μπορεί να αφορά όλο το ερυθρό των χειλέων, και η επέμβαση αυτή λέγεται βερμιλιονεκτομή.

Χωρίς θεραπεία το 15-20% των βλαβών αυτών θα εξελιχθούν σε SCC, που καθώς εντοπίζονται σε βλεννογόνους είναι πολύ πιο επιθετικά.

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu