ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Παθήσεις Δέρματος

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και η αντιμετώπισή τους

Previous Next

Μελαχρωματική ξηροδερμία

Η μελαχρωματική ξηροδερμία (Xeroderma Pigmantosum) είναι γενετική νόσος που μεταβιβάζεται με υπολειμματικό γονίδιο του φύλου.

 

Η πρωταρχική βλάβη είναι η έλλειψη του ενζύμου ενδονουκλεάση, που είναι απαραίτητο για την επανόρθωση βλαβών του DNA που προκαλούνται από τον ήλιο.

Η ασθένεια είναι σπάνια, εμφανίζεται δε νωρίς κατά την παιδική ηλικία με μεγάλη ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία.

Οι αρχικές βλάβες μοιάζουν με φακή και προοδευτικά το δέρμα γίνεται ξηρό και λεπτό. Οι ­βλάβες αυτές εξελίσσονται σε υπερκερατώσεις και στη συνέχεια σε δερματικούς καρκίνους (BCC, SCC και μελάνωμα), ενωρίς μετά την ενηλικίωση.

Οι ασθενείς αυτοί συνήθως πεθαίνουν από μεταστάσεις. Απόλυτη αντιηλιακή προστασία μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά η πρόγνωση παραμένει πτωχή.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu