ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Παθήσεις Δέρματος

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και η αντιμετώπισή τους

Previous Next

Νόσος του Bowen

Η νόσος του Bowen είναι νόσος των ηλικιωμένων που εμφανίζεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους, χωρίς να σχετίζεται με την έκθεση στον ήλιο.

Θεωρείται ότι είναι ένα ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα SCC in situ. Πρόκειται για ερυθηματώδεις πλάκες με ανώμαλη επιφάνεια, που διαχωρίζονται σαφώς από το γύρω ­υγιές δέρμα.

Αυξάνονται σε μέγεθος πολύ αργά, η πρώτη δε επίσκεψη στον ιατρό μπορεί να γίνει χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου.

Ιστολογικά η βλάβη μοιάζει με SCC, χωρίς να διηθεί το χόριο, που όμως παρουσιάζει φλεγμονώδη διήθηση.

Η θεραπεία του είναι παρόμοια με της ακτι­νικής κεράτωσης, αν και οι πιο πολλοί χειρουργοί προτιμούν τη χειρουργική εκτομή της βλάβης. Αν αναπτυ­χθεί διηθητικό SCC, αυτό είναι πιο επιθετικό από τα SCC που αναπτύσσονται σε έδαφος ακτινικής κεράτωσης.

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της νόσου του Bowen και εσωτερικών κακοηθειών όπως καρκίνο της ουροδόχου κύστης, των βρόγχων, του μαστού και του οισοφάγου.

 

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu