ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Παθήσεις Δέρματος

Καλοήθη και κακοήθη νοσήματα και η αντιμετώπισή τους

Previous Next

Όγκοι των εξαρτημάτων του δέρματος

Οι όγκοι των εξαρτημάτων του δέρματος αναπτύσσονται από τα εξαρτηματικά κύτταρα των τριχοθυλακίων του δέρματος και από τους σμηγματογόνους, αποκρινείς και εξωκρινείς αδένες.

Χαρακτηριστικά οι βλάβες είναι θηλώματα στο χρώμα του δέρματος ή κιτρινωπές και μπορεί να φέρουν τρίχες. Για να τεθεί η διάγνωση επιβάλλεται η ιστολογική αξιολόγηση. Η εμφάνιση πολλαπλών εξαρτηματικών όγκων ενός και μόνου ιστολογικού τύπου μπορεί να είναι ενδεικτική για την ύπαρξη ενός νοσολογικού συνδρόμου. Συνεπώς συνιστάται η λήψη ενός πλήρους ιστορικού και η πραγματοποίηση πλήρους ιστολογικής εξέτασης. Αν η ιστολογική εξέταση αναδείξει καλόηθες αμάρτωμα, δεν απαιτείται καμιά περαιτέρω θεραπεία.

 

Τα αδενοκαρκινώματα των εξαρτημάτων του δέρματος  είναι σχετικά ασυνήθη. Είναι δυνατόν να αναπτυχθούν είτε denovo είτε σε προϋπάρχουσες βλάβες. Όταν οι ασθενείς αναφέρουν ότι μια βλάβη έχει αρχίσει να μεγαλώνει ραγδαία, να εξελκώνεται ή να αιμορραγεί, απαιτείται αυτή η βλάβη να αξιολογηθεί.

Το μικροκυστικό καρκίνωμα των εξαρτημάτων του δέρματος είναι χαμηλού βαθμού διαφοροποίησης καρκίνωμα με αργούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζεται σε νεαρούς μέχρι μεσήλικες ενήλικες, κυρίως γυναίκες, σε περιοχές του προσώπου που εκτίθενται στον ήλιο. Παρόλο που αυτά τα καρκινώματα ταξινομούνται ως χαμηλής διαφοροποίησης, έχουν μικρό κίνδυνο να παρουσιάσουν μεταστάσεις. Συνιστάται η πλήρης χειρουργική εκτομή των βλαβών αυτού του τύπου.

Το καρκίνωμα των σμηγματογόνων αδένων  σε οφθαλμικά και εξω-οφθαλμικά. Εμφανίζονται ως ερυθρά οζίδια ή πλάκες, με εσχαροποίηση ή εξέλκωση και κιτρινωπή απόχρωση και συνήθως εντοπίζονται στην περικογχική περιοχή. Η κύρια θεραπεία συνίσταται σε χειρουργική εξαίρεση.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu