ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Απόστημα Μαστού

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΜΑΣΤΟΥ

Το απόστημα γενικά, είναι μια κοιλότητα που γεμίζει με πύον, και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Το απόστημα στο μαστού προκαλείται από μια φλεγμονή του μαστού (οίδημα, ερυθρότητα) που οδηγεί στη συσσώρευση πύου μέσα στον αδένα.

 

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ

Τα αποστήματα συνήθως προκαλούνται από βακτήρια με ποιο συνηθισμένα τον Στρεπτόκοκκο και τον Σταφυλόκοκκο. Στο μαστό μπορεί να προκληθεί απόστημα και από αναερόβια βακτήρια, δηλαδή αυτά που δεν χρειάζονται οξυγόνο για να αναπτυχθούν. Συνήθως αποστήματα στο μαστό εμφανίζονται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με ποσοστό 10-30% να αφορά περιπτώσεις γυναικών που θηλάζουν. 1 στις 15 γυναίκες που θηλάζουν θα εμφανίσει φλεγμονή στο μαστό, λόγω απόφραξης των πόρων της θηλής.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η συμπτωματολογία της νόσου περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά της φλεγμονής : Οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα, πόνο, πιθανώς πυρετό. Μερικές φορές η φλεγμονή μιμείται καταστάσεις που είναι χαρακτηριστικές σε υποψία για καρκίνο στο μαστό (εισολκή θηλής, εκροή υγρού από τη θηλή). Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί επίσης να εμφανιστεί πυρετός, ρίγος, ναυτία, έμετος.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται απο τον ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα. Επισκόπηση του μαστού και επιφανειακή ψηλάφηση. Σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να γίνεται καλλιέργεια του πύου για ανίχνευση των μικροβίων που προκαλούν τη φλεγμονή και να χορηγείται η σωστή αγωγή με αντιβιωτικά. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και η λήψη βιοψίας ενός μικρού τεμαχίου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιμετώπιση γίνεται με χορήγηση αντιβίωσης. Ειδικά στα αρχικά στάδια η αντιβίωση μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή χειρουργικής αντιμετώπισης. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος, καλλιέργεια του υγρού και ιστολογική εξέταση. Επιπλοκές απο την παροχέτευση , αν και εξαιρετικά σπάνιες) μπορεί να είναι η δημιουργία ουλής, συριγγίου ή ακόμα και η δημιουργία καινούργιας αποστηματικής κοιλότητας.

 

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu