ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Χολοκυστίτιδα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

Η χοληδόχος κύστη είναι ένας μικρός σάκος που βρίσκεται κάτω απο το συκώτι. Εκεί αποθηκεύεται η χολή που παράγεται απο το συκώτι και κατόπιν προωθείται στο έντερο μετα απο κάθε γεύμα. Η χολή βοηθά στη διάσπαση του λίπους των τροφών. Η χολοκυστίτιδα είναι μια φλεγμονή της χολυδόχου κύστης. Συνήθως προκαλείται απο πέτρες (χολόλιθοι) που αποφράσσουν την δίοδο της χολής απο την χοληδόχο κύστη στο έντερο

 

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΔΑ

Η χολοκυστίτιδα συνήθως προκαλείται απο χολόλιθους (χολολιθίαση) αλλά μπορεί και να προκληθεί απο χολή που βρίσκεται αποθηκευμένη στην κύστη. Ο άλλος τύπος είναι ο αλιθιασικός (χωρίς πέτρες). Αίτια επίσης είναι οι αιμοσφαιρνοπάθειες και ο διαβητης. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι επίσης η ηλικία, παχυσαρκία, απότομη απώλεια βάρους και έντονη δίαιτα, εγκυμοσύνη και φάρμακα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι πόνος και κράμπα στο άνω δεξί σημειο της κοιλιάς. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν πόνος στο στήθος, στο δεξί μέρος της πλάτης ή στον δεξί ώμο. Ο πόνος χειροτερεύει με την αναπνοή και μπορεί να εμφανιστεί τάση προς έμετο, ναυτία, έμετος, ιδίως μετά την καταναλωση τροφών υψηλών σε περιεκτικότητα λίπους.. Κιτρίνισμα των ματιων (ίκτερος), χαμηλή θερμοκρασία ή κνησμός μπορεί να προκληθεί αν έχει αποφραχθεί απο κάποια πέτρα (χολόλιθο) η δίοδος της χολής προς το έντερο. Μια φλεγμονή στην χοληδόχο κύστη συνοδεύεται απο υψηλό πυρετό με ρίγος.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται απο τον ιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματα. Εκτός απο την κλινική εξέταση, στις συνήθεις εξετάσεις περιλαμβάνονται εξετάσεις αίματος και υπέρηχο άνω κοιλίας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χολοκυστεκτομή είναι η προτεινόμενη θεραπεία. Συνηθως γίνεται λαπαροσκοπικα. Αν υπάρχουν αντενδείξεις για λαπαροσκοπική μέθοδο, τότε ακολουθείται η ανοιχτή «κλασσική» χειρουργική, που προκαλεί όμως μια μικρή παράταση της νοσηλείας.

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν προκαλεί προβλήματα στις καθημερινές συνήθειες, εκτός απο κάποιες παροδικές ενοχλήσεις στα λιπαρά γεύματα, για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών μετά το χειρουργείο.

Η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται για απομάκρυσνη των συμπτωμάτων και όχι για θεραπεία και οριστική ανακούφιση απο το πρόβλημα.

 

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

 

Menu