ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός συχνών παθησεων

Ενημερωτικός οδηγός για Παγκρεατίτιδα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας στην κοιλιά που παράγει διάφορα ένζυμα απαραίτητα για την πέψη και ορμόνες όπως είναι η ινσουλίνη. Η παγκρεατίτιδα είναι η φλεγμονή του παγκρέατος που προκαλείται όταν αυτά τα ένζυμα αρχίζουν και επιτίθενται στο πάγκρεας.

 

Η παγκρεατίτιδα μπορεί να είναι οξεία, με συμπτώματα που ξεκινούν ταχέως και με κίνδυνο ακόμα και για την ίδια τη ζωή. Συνεχείς τέτοιες επιθέσεις οδηγούν σε μια άλλη δυσάρεστη κατάσταση με πολλές επιπλοκές και βαρειά νοσηρότητα που ονομάζεται χρόνια παγκρεατίτιδα.

Η παγκρεατίτιδα δεν μπορεί να διαγνωστεί πριν δώσει συμπτώματα, απλώς υπάρχουν κάποιοι τρόποι να προβλεφθεί και να προληφθεί.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ

Οι δύο πιο συχνές αιτίες είναι η πέτρες στη χολή και η κατανάλωση αλκοόλ. Άλλα αίτια μπορεί να είναι προηγούμενες επεμβάσεις στην κοιλιά, διάφορα φάρμακα, φάρμακα κατα της παχυσαρκίας, παγκρεατική λοίμωξη. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που η αιτία δεν είναι γνωστή

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι πόνος στην κοιλιά που μπορεί να διαρκεί αρκετές μέρες και είναι αρκετά δυνατός. Μπορεί να εκτείνεται στον θώρακα ή στην πλάτη. Συνήθως αυτός ο πόνος χειροτερεύει με το φαγητό. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η ναυτία, ο έμετος, πυρετός και ταχυκαρδία

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση γίνεται με ιστορικό και κλινική εξέταση, αιματολογικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν λιπάση και αμυλάση, εξέταση ούρων. Απεικονιστική μέθοδος είναι η αξονική κοιλίας και ο υπέρηχος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η χολοκυστεκτομή είναι η προτεινόμενη θεραπεία. Συνηθως γίνεται λαπαροσκοπικα. Αν υπάρχουν αντενδείξεις για λαπαροσκοπική μέθοδο, τότε ακολουθείται η ανοιχτή «κλασσική» χειρουργική, που προκαλεί όμως μια μικρή παράταση της νοσηλείας.

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν προκαλεί προβλήματα στις καθημερινές συνήθειες, εκτός απο κάποιες παροδικές ενοχλήσεις στα λιπαρά γεύματα, για χρονικό διάστημα 6-12 μηνών μετά το χειρουργείο.

Η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται για απομάκρνση των συμπτωμάτων και όχι για θεραπεία και οριστική ανακούφιση απο το πρόβλημα.

 

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

 

Menu