ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Χοληφόρα - Πάγκρεας

Μαγνητική τομογραφία στη χρόνια παγκρεατίτιδα

Η μαγνητική τομογραφία σε συνδυασμό με τη μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP) παρουσιάζει πολλαπλά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων τεχνικών και της ERCP.

Πρέπει να αποτελεί την πρώτη απεικονιστική προσέγγιση σε υποψία παθήσεων του παγκρεατικού πόρου, ενώ η δυνατότητα λειτουργικού ελέγχου με χορήγηση σεκρετίνης (secretin) επιτρέπει την οργάνωση και σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας.

Στα πλεονεκτήματα της MRCP συγκαταλέγονται η δυνατότητα ανάδειξης τόσο του προστενωτικού όσο και του μεταστενωτικού τμήματος του παγκρεατικού πόρου, η ανάδειξη ψευδοκύστεων που δεν επικοινωνούν με τον πόρο, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί μετά από ανεπιτυχή ή σε αδυναμία εκτέλεσης ERCP. Η μαγνητική τομογραφία με χορήγηση σκιαγραφικού, έχει ευαισθησία 93% στη διαφορική διάγνωση μεταξύ παγκρεατικού καρκίνου και χρονίας παγκρεατίτιδας, ενώ νέες τεχνικές διάχυσης (diffusion MRI) βοηθούν περισσότερο στην κατεύθυνση αυτή.

Μια ιδιαίτερη μορφή χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι η Groove παγκρεατίτιδα, ή η παγκρεατίτιδα της παραδωδεκαδακτυλικής σχισμής. Στη μαγνητική τομογραφία αναδεικνύεται μία μάζα με μορφή πλάκας στην περιοχή της παραδωδεκαδακτυλικής σχισμής, η οποία συνοδεύεται από πάχυνση του τοιχώματος του δωδεκαδακτύλου καθώς και μικρές κυστικές αλλοιώσεις που αφορούν σε διατάσεις των πόρων έκτοπου παγκρεατικού παρεγχύματος.

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu