ΔΑΒΑΚΗ 50 ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΗΛ: 2109520070

 

Ενημερωτικός οδηγός Εξετάσεων

Όσα θα θέλατε να μάθετε για την ERCP

Σας συνέστησαν να κάνετε ERCP διότι έχετε πέτρα στον χοληδόχο πόρο, δηλαδή στο σωληνάκι από όπου ρέει η χολή στο έντερο, ή ίκτερο δηλαδή κίτρινη χρώση του δέρματος


Τι είναι η E.R.C.P.;
Η ERCP είναι μια ενδοσκοπική εξέταση που κάνει δυνατή την μελέτη των χοληφόρων οδών δηλαδή των πόρων μέσα από τους οποίους ρέει η χολή προς το έντερο, καθώς και του πόρου ενός οργάνου που ονομάζεται πάγκρεας και το οποίο βοηθά με το υγρό που παράγει (παγκρεατικό υγρό) την πέψη των τροφών. Η εξέταση πραγματοποιείται με γαστροσκόπιο, το οποίο διαφέρει από το συνηθισμένο γαστροσκόπιο μόνο στο ότι το τελικό του άκρο φωτίζει πλάγια και όχι σε ευθεία κατεύθυνση

 

Εκτελείται από ειδικό γιατρό αλλά απαιτείται και ακτινοσκόπηση, συνεπώς πρέπει να γίνεται σε αίθουσα κατάλληλη για να εκτελούνται ακτινολογικές εξετάσεις. Το όργανο περνάει από το στόμα στον οισοφάγο και το στομάχι και μετά μπαίνει στο δωδεκαδάκτυλο όπου βρίσκεται το τελικό άκρο του χοληδόχου πόρου.
Ειδικός λεπτός καθετήρας που περνάει μέσα από το ενδοσκόπιο εισάγεται μέσα στον χοληδόχο πόρο. Μέσα από τον καθετήρα ρίχνουμε ειδικό σκιαγραφικό υγρό και έτσι μπορούμε να πάρουμε ακτινογραφίες και να απεικονίσουμε, όχι μόνο τον χοληδόχο πόρο αλλά και το πάγκρεας. Εάν διαπιστωθεί οτι υπάρχουν πέτρες μέσα στο σωληνάκι τη χολής μπορεί να γίνει μια τομή με ειδικό καθετήρα-σφιγκτηροτόμο στο τελικό άκρο του χοληδόχου πόρου και με αυτόν τον τρόπο να αφαιρεθούν οι πέτρες.

Τι πρέπει να περιμένετε

Η προετοιμασία για την εξέταση
Πρέπει να είστε νηστικός τουλάχιστον για έξι ώρες. Αρχικά ξαπλώνετε σε αριστερή πλάγια θέση, χορηγείται spray ξυλοκαίνης για την τοπική αναισθησία του φάρυγγα και ενδοφλέβια ηρεμιστικά και παυσίπονα. Είναι απαραίτητο να έχουμε ελέγξει από τις προηγούμενες μέρες τον χρόνο προθρομβίνης (δηλαδή την καλή πηκτικότητα του αίματος) και την γενική αίματος. Εάν παίρνουμε ασπιρίνη, ή αντιπηκτικά πρέπει να τα διακόψουμε τις προηγούμενες τρεις ημέρες.
Πριν φτάσετε στον χώρο που θα γίνει η εξέταση ένας γιατρός θα σας εξηγήσει την διαδικασία, τον σκοπό και τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης και ενδεχομένως να σας ζητήσει να υπογράψετε σε μια τυποποιημένη φόρμα ότι δέχεστε να υποβληθείτε στην ενδοσκοπική αυτή επέμβαση.
Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι να κατανοήσετε πλήρως τον σκοπό και τις συνέπειες της επέμβασης. Παρακαλούμε να αναφέρετε στον γιατρό ή στον νοσηλευτή/τρια εάν έχετε υποβληθεί σε άλλες ενδοσκοπήσεις στο παρελθόν, εάν είστε αλλεργικοί σε κάποιο φάρμακο και τι είδους αντιδράσεις εμφανίσατε.
Εάν έχετε απορίες μην διστάσετε να τις εκφράσετε

Κατά την διάρκεια της εξέτασης

Η εξέταση διαρκεί συνήθως από μισή μέχρι μιάμιση ώρα. Μία νοσηλεύτρια θα είναι μαζί σας κατά την διάρκεια της εξέτασης. Κατά την διάρκεια της ERCP ο γιατρός θα βάζει αέρα στο δωδεκαδάκτυλο για να διατείνονται τα τοιχώματα και να μπορεί άνετα να κάνει τους χειρισμούς που απαιτούνται.

Μετά την εξέταση

Θα παραμείνετε για τουλάχιστον μία ημέρα στο νοσοκομείο. Μπορεί να αισθάνεστε "φουσκωμένη" την κοιλιά σας από τον αέρα που έχει παραμείνει στο έντερο, ο οποίος σιγά-σιγά θα  αποβληθεί. Δεν πρέπει να φάτε τις επόμενες έξι ώρες.

Πότε θα μάθω το αποτέλεσμα της εξέτασης;
Συνήθως, η ικανοποιητική έκβαση της ERCP ανακοινώνεται από τον γιατρό αμέσως μετά το τέλος της εξέτασης ή όταν ξυπνήσετε, εάν είστε ναρκωμένοι. Θα ήταν καλή ιδέα να συνοδεύεστε από κάποιον στο τέλος της εξέτασης, διότι μπορεί να ξεχάσε- τε όσα σας είπε ο γιατρός σας. Μερικοί ασθενείς δεν θυμούνται καθόλου την ERCP. Εάν απαιτείται να κάνετε και άλλες εξετάσεις ή να πάρετε κάποια θεραπεία, θα το συζητήσετε με τον θεράποντα γιατρό σας.

Ποια είναι η χρησιμότητα της εξέτασης ;
Η εξέταση διενεργείται για την διαπίστωση τυχόν παθήσεων των χοληφόρων οδών, των "σωλήνων" δηλαδή μέσω των οποίων διοχετεύεται η χολή από το συκώτι όπου παράγεται στο έντερο (δωδεκαδάκτυλο) προκειμένου να βοηθήσει στην πέψη των λιπαρών τροφών. Οι παθήσεις που διαγινώσκονται είναι η χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) η χοληδοχολιθίαση (δηλαδή πέτρες μέσα στο σωληνάκι που παροχετεύει τη χολή προς το έντερο), καθώς και παθήσεις του παγκρέατος, ενός οργάνου που βρίσκεται πίσω από στομάχι, ανάμεσα στο δωδεκαδάκτυλο, και το οποίο συμβάλλει επίσης στην καλή πέψη των τροφών. Οι παθήσεις του παγκρέατος που διαγινώσκονται είναι οι χρόνιες και οξείες φλεγμονές του οργάνου (παγκρεατίτιδες) και ο καρκίνος του παγκρέατος. Διαγινώσκονται επίσης και άλλες καλοήθεις καταστάσεις όπως π.χ. κύστεις του παγκρέατος. Η εξέταση όμως αυτή δίνει την δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης σε διάφορες παθήσεις των χοληφόρων.
Σε περιπτώσεις καλοήθων παθήσεων όπως π.χ. λίθων στα χοληφόρα αγγεία, η μέθοδος επιτρέπει την αφαίρεση των λίθων μέσω ειδικών καθετήρων και ειδικών εξαρτημάτων.
Σε περιπτώσεις κακοήθων παθήσεων των χοληφόρων (π.χ. καρκίνου του παγκρέατος ή των χοληφόρων) που προκάλεσαν απόφραξη στα σωληνάκια που παροχετεύουν την χολή (στους χοληφόρους πόρους) επιτρέπει την εισαγωγή ενός καθετήρα (ενδοπρόθεσης) που επιτρέπει παροδικά την δίοδο της χολής προς το έντερο και την ανακούφιση του ασθενούς από τον ίκτερο (την κίτρινη χροιά του δέρματος) που τον βασανίζει, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την ποιότητα της ζωής του αρρώστου.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την εξέταση;
Οι κίνδυνοι από την διαγνωστική εξέταση είναι γενικώς ελάχιστοι. Περιλαμβάνουν δυσφορία από την διάταση του στομάχου λόγω του αέρα που εισάγει ο ενδοσκόπος για να διευκολύνει την εξέταση του στομάχου, τάση προς έμετο, και μερικές φορές καρδιακή αρρυθμία.
Οι κίνδυνοι αφορούν κυρίως άτομα με συνυπάρ- χοντα χρόνια νοσήματα όπως καρδιοαναπνευστι- κά, ηπατικά και νεφρικά νοσήματα. Σπανιότατα έχει περιγραφεί θάνατος από ανακοπή σε άτομα με σοβαρή υποκείμενη καρδιοπάθεια. Γενικώς η γαστροσκόπηση είναι μια πολύ ασφαλής εξέταση.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις για την διενέργεια της εξέτασης;

Η εξέταση δεν πραγματοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις
¥    Όταν ο ασθενής αρνείται την διενέργειά της και δεν δίδει την συγκατάθεσή του εγγράφως ιδιαίτερα όταν η εξέταση είναι αναγκαίο να γίνει εκτάκτως (π.χ. σε περιπτώσεις ενεργού αιμορραγίας από κιρσούς οισοφάγου ή έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου)
¥    Όταν υπάρχει πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου
¥    Όταν υπάρχει σοβαρή χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος
¥    Σε περίπτωση σοβαρής ψυχικής διαταραχής

 

Kατεβάστε το φυλλάδιο σε μορφή PDF

watermark smallΓια περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | http://www.omichail.gr

Menu